Norveška ministrica zdravstva: Pušite, pijte, jedite koliko želite

Nova norveška ministrica zdravstva Sylvi Listhaug izjavila je da ljudima treba dozvoliti da puše, piju i jedu crvenog mesa koliko žele.

U intervjuu za norveški NRK, ministrica Listhaug je rekla da posao vlade nije da kaže ljudima šta je zdravo, a šta nije,  prenosi Euronews.

-Ne planiram biti moralna policija – izjavila je ova populistička političarka. Također, izrazila je simpatije prema pušačima, jer smatra da se mnogi pušači osjećaju kao “otpadnici” društva, ponavljajući kako ljudi moraju sami odlučiti šta je dobro za njih.

Naglasila je da pušenje mora biti dozvoljeno na nekim mjestima.

Generlna sekretarka Norveškog društva za borbu protiv raka Anne Lise Ryel izjavila je kako su komentari ministrice štetni za javno zdravlje.

– Čini se da ne razumije najbolje šta je javno zdravlje i kakav je njezin zadatak kao ministrice u tom području – izjavila je Ryel.

Listhaug, članica desničarske Partije napretka, prethodno je bila ministrica pravosuđa, ali je podnijela ostavku u martu 2018. godine nakon objavljivanja kontroverznih komentara na Facebooku gdje je optužila opozicionu laburističku stranku za stavljanje “prava terorista” ispred nacionalne sigurnosti.

(FENA) F.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU