4 C
Sarajevo
Srijeda, 1 veljače, 2023

Nova jahačka staza povezuje zapadni Balkan, duga 500 km

Najnovija turistička atrakcija zapadnog Balkana, 500 kilometara duga jahačka staza koja se proteže od Vojvodine na sjeveru do Hercegovine na jugu, otvorena je danas u Subotici.

“Jahačku stazu preko Balkana” osmislio je Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić, korisnik programa bespovratnih finansijskih sredstava projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Vijeće za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija.

– Konjički turizam jedan je od najpopularniji oblika avanturističkog turizma kojim se bavi oko 45 miliona ljudi samo u Evropi, a i dalje se širi. Na jugoistočnu Evropu se proširio osamdesetih godina, međutim do sada nije imao regionalnu dimenziju na zapadnom Balkanu – rekla je vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Vijeću za regionalnu saradnju Snježana Derviškadić.

Nova balkanska staza bit će povezana s već postojećom evropskom rutom koja prolazi kroz Mađarsku i obuhvatat će 52 domaćinstva i konjička kluba, od Vojvodine do Hercegovine, koji će na taj način postati dio lanca vrijednosti regionalnog turizma. Ovo je naročito važno za porodice koje žive u udaljenim selima, koje će, kada posjetioci počnu pristizati, imati dodatni izvor prihoda od pružanja usluga ishrane, odmora i prenoćište, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

  Rekordna razina zaduženosti Amerikanaca

Staza je zasnovana na dionicama dugim deset do 20 kilometara, pri čemu će tokom dana biti organizirana konjička avantura kroz prirodu, dok će večeri biti vrijeme za odmor i pripovijedanje, odnosno upoznavanje s lokalnom kulturom i načinom života.

– Već smo imali iskustva u razvoju lokalnog konjičkog turizma u Vojvodini, uglavnom na području Palićkog jezera i Subotice. Bespovratna finansijska sredstva koja smo dobili od projekta za turizam Vijeća za regionalnu saradnju omogućila su nam da uspostavimo regionalnu saradnju koje je nedostajala među uzgajivačima konja na zapadnom Balkanu, kao i da lokalna domaćinstva i njihove porodice uključimo u industriju turizma – rekla je predsjednica Fonda turistički klaster mikroregije Subotica-Palić Izabel Lanji Hnis.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU