6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Obilježavanje Evropskog dana parkova

Evropski dan parkova bit će obilježen na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”, u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Predstavnice Svjetske organizacije za prirodu WWF Adria danas će zajedno s učenicima Druge i Četvrte osnovne škole iz Hrasnice te OŠ “Srednje” iz Srednjeg održati interaktivnu radionicu tokom koje će se učenici upoznati s drvenastim biljkama zaštićenih područja i naučiti o međusobnom odnosu različitih grupa organizama te koliko se svakodnevne ljudske aktivnosti oslanjaju na prirodu, najavljeno je iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Obilježavanje Evropskog dana parkova inicirala je Federacija EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima.

Prvi je put obilježen 1999. godine kad je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima, s naglaskom na važnost zaštite prirode.

Na 24. maj raznim događajima širom Evrope godišnje se obilježava Evropski dan parkova. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na “postanak” prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine.

Ta internacionalna inicijativa pokrenuta je zbog promocije ciljeva i rada nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere i Natura 2000 lokaliteta.

- Oglašavanje - obilježavanje evropskog dana parkova

Parkovi su pozvani interpretirati temu po želji. Događanja i aktivnosti mogu se održavati sa temama kao što su: zaštita staništa i vrsta, Natura 2000, uloga lokalne zajednice, volonterski rad, značenje turizma i poljoprivrede (stočarstva), te lokani ekonomski razvoj.

Natura 2000 je ekološka mreža sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Evropske unije. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od hiljadu ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova. Dosad je u tu ekološku mrežu uključeno oko 27.500 područja na gotovo 20 posto teritorija EU, što je čini najvećim sistemom očuvanih područja u svijetu. Natura 2000 temelji se na EU direktivama, područja se biraju znanstvenim mjerilima, a kod upravljanja tim područjima u obzir se uzima i interes i dobrobit ljudi koji u njima žive.

U Bosni i Hercegovini postoje tri nacionalna parka i dva parka prirode. Nacionalni parkovi su Sutjeska, Kozara i Una, a parkovi prirode su Hutovo blato i Park prirode Blidinje.

(FENA) J.Č.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima