2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Otvorena nova putna komunikacija do platoa Ajvatovice

Nova putna komunikacija kojom se autobusima i autima može nesmetano doći do lokacije Hanovi nedaleko od platoa Ajvatovice stavljena je u funkciju povodom održavanja 509. vjersko-kulturne manifestacije “Dani Ajvatovice”, saopćili su organizatori te manifestacije.

Na ovogodišnjim Danima Ajvatovice 30. juna do pomenute putne komunikacije Ždralovići – Hanovi može se doći iz pravca Bugojna preko Poriča ili iz pravca Donjeg Vakufa preko Prusca regionalnim putem 481.

U subotu je, prema protokolu organizatora Muftijstva travničkog, predviđen doček konjanika, na Gradskom stadionu će biti održana i tradicionalna revijalna nogometna utakmica, a u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka nakon akšam-namaza bit će upriličeno odgovarajuće predavanje, a nakon jacije namaza i zikr, ilahije i kaside učenika Karađoz-begove medrese i Tarikatskog centra.

U nedjelju, kada je centralna svečanost, u ranim jutarnjim satima je polazak konjanika ispred Handan-agine džamije ka Ajvatovici, u Hanu je predviđen odmor, a nakon toga je i prolazak kroz stijenu i dova.

Na platou Ajvatovice je svečani program Ajvatovice, a učesnici hafizi Kur’ana iz Turske, Turski vojni orkestar “Mehteran”, Armin Muzaferija, Tesavvufski ansambl tekije Mesudija i hor Elči Ibrahim-pašine medrese, voditelj programa Begzad Kubat.

Uslijedit će i obraćanje muftije travničkog, reisu-l-uleme ili njegovog izaslanika, Ajvatovička dova, zajedničko klanjanje podne-namaza.

Na završnici manifestacije, 1. jula u Uredu muftije travničkog bit će upriličena svečanost dodjele nagrada za najbolje literarne radove pod nazivom “Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu”.

- Oglašavanje -

Projekt “Dani Ajvatovice” se realizira u gradovima Srednjebosanskog kantona, tokom juna, sa bogatim programskim sadržajem kao što su: tradicionalna međunarodna smotra folklora, internacionalni karate turnir, nastupi Sarajevske filharmonijie, koncerti, književne večeri, promocije, izložbe isl.

Cilj projekta je promocija vjerskih, kulturnih, duhovnih i tradicijskih vrijednosti muslimana, promovira suživot i dobrosusjedske odnose, ali doprinosi i poboljšanju turizma i turističkih ponuda na prostorima BiH.

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima