Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

2019-07-26 12:25:22

Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

SARAJEVO, 26. jula (FENA) – Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe koje se terete za organizirani kriminal i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Optužnica je podignuta protiv Seida Papračanina (1981.), Ifeta Papračanina (1959.), Tomislava Matića (1940.) i Borica Čate (1989.), te pravne osobe B-Label d.o.o. Vitez.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 miliona KM.

Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

Tokom provođenja akcije u ovom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz ove institucije.

(FENA) F.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU