-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

  ()

  2019-07-26 12:25:22

  Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

  SARAJEVO, 26. jula (FENA) – Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe koje se terete za organizirani kriminal i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

  Optužnica je podignuta protiv Seida Papračanina (1981.), Ifeta Papračanina (1959.), Tomislava Matića (1940.) i Borica Čate (1989.), te pravne osobe B-Label d.o.o. Vitez.

  Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

  Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

  U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 miliona KM.

  Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

  Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

  Tokom provođenja akcije u ovom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

  Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

  Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz ove institucije.

  (FENA) F.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO