Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Podrška Addiko banke SME sektoru -Rast više od sto posto broja izdatih garancija

Članica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Selma Omić je tokom panel diskusije “Razvoj trade finance usluga na području zapadnog Balkana”, održanoj u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD u Sarajevu, izjavila da je fokus Addiko banke SME sektor koji je pokretač lokalne ekonomije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Omić je navela da kao posljedica rasta vanjske trgovine  i rast aktivnosti finansiranja trgovine na zapadnom Balkanu , pri čemu je tokom prošle godine u BiH zabilježen rast od oko 10,8 posto.

Dodala je da se još najčešće koriste tradicionalni instrumenti finansiranja trgovine, kao što su garancije i akreditivi, pri čemu i akreditivi u manjem obimu, te da ostali proizvodi za finansiranje trgovine imaju značajan potencijal za razvoj na našem tržištu.

– Podrškom ovom sektoru indirektno pomažemo i lokalnim zajednicama u njihovom ekonomskom razvoju –  istakla je Omić i dodala da je tokom protekle četiri godine, Addiko banka u BiH ostvarila impresivan rast za više od sto posto broja izdatih garancija u ovom segmentu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Strateško opredjeljenje Addiko banke u poslovanju sa pravnim licima je postati banka prvog izbora u sektoru malih i srednjih preduzeća, te su i aktivnosti banke usmjerene u tom pravcu, saopćeno je iz Addiko banke.

(FENA) D.V.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas