25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Potpisan predugovor o osnivanju prava građenja ‘roditeljske kuće’ u Tuzli

  Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović potpisao je Predugovor o osnivanju prava građenja ‘roditeljske kuće’, na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

  – Obzirom da su ugovor jučer već potpisali direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić i direktor Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ Fikret Kubat, taj dokument danas je i notarski obrađen – navodi se.

  Tim predugovorom potpisnici suglasno konstatiraju da postoji njihov zajednički, ali i opći interes Tuzlanskog kantona i šireg područja Federacije BiH za izgradnju stambeno-poslovnog objekta ‘roditeljska kuća’, s namjenom smještaja djece oboljele od malignih oboljenja, kao i njihovih roditelja i staratelja, članova njihovih porodica i članova Udruženja, koji su angažirani na upravljanju i održavanju objekta, za vrijeme liječenja djece u UKC Tuzla.

  Premijer Tulumović kazao je da su djeca oboljela od malignih bolesti u posebnoj potrebi za prisustvom roditelja, tokom njihovog dijagnostičkog i terapijskog postupka.

  – Sigurno je da im takav pristup daje veće šanse za uspješan završetak tretmana. Stoga, pokušavamo se maksimalno angažirati da taj projekt najzad privedemo kraju – rekao je.

  Današnje potpisivanje i notarska obrada predugovora pokazatelj je da su  pokrenute aktivnosti za izgradnju ‘roditeljske kuće, u blizini objekta Klinike za dječje bolesti UKC Tuzla.

  JZU UKC Tuzla i Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ Sarajevo  obavezani su, kako se navodi, zaključiti notarski obrađen osnovni ugovor o osnivanju prava građenja u korist nosioca prava građenja, u roku od 30 dana od dana stjecanja uvjeta za osnivanje prava građenja.

  – Uvjeti za osnivanje prava građenja i zaključenja osnovnog ugovora o osnivanju prava građenja su da UKC Tuzla okonča postupak cijepanja nekretnine-zemljišta potrebnog za izgradnju i korištenje ‘roditeljske kuće’, pristupnog puta za tu parcelu i zemljišta za redovnu upotrebu objekta. Sve u skladu sa usvojenim Idejnim rješenjem ‘Roditeljske kuće’ – ističe se.

  Kako se navodi u saopćenju za javnost Odjeljenje za informiranje TK, Vlada Tuzlanskog kantona predložit će Skupštini Tuzlanskog kantona donošenje odluke, kojom će se dati suglasnost da se UKC Tuzla uknjiži kao vlasnik na navedenoj parceli, te suglasnost da UKC Tuzla zaključi ugovor o osnivanju prava građenja s Udruženjem, u svrhu izgradnje ‘roditeljske kuće’.

  – Nakon toga, UKC Tuzla treba da se upiše kao vlasnik u zemljišnim knjigama na navedenoj parceli. Obaveza je i da Udruženje osigura investiciona sredstva za izgradnju ‘roditeljske kuće’, shodno fazama izgradnje, prema procjenama nosioca prava građenja, uključujući ukupnu vrijednost izgradnje s opremanjem predmetnog objekta u bruto iznosu od 800.000 KM, kao i idejno rješenje i projektnu dokumentaciju za izgradnju ‘roditeljske kuće’ – navodi se.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA