Srijeda, 4 kolovoza, 2021

Migrantska kriza: Premijer Ružnić očekuje da Federacija pomogne USK sa četiri miliona KM

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić izjavio je Feni da očekuje da poslanici na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je posvećena migrantskoj krizi, usvoje zaključke kojima se predviđa da Federacija iz tekuće rezerve izdvoji tri miliona KM za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću i milion KM za Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

– Kantonalna bolnica u Bihaću u minusu je gotovo 12 miliona KM, te pojedini odjeli, kao i sale nisu stavljeni u funkciju. Zato bi dobro došla pomoć od tri miliona KM. Moramo ići u pravcu povećavanja naših domova zdravlja, te broja sanitetskih vozila – rekao je Ružnić.

Potvrdio je da je bolnica do sada pružila više od 30.000 zdravstvenih usluga što je Unsko-sanski kanton koštalo više od 4,5 miliona KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Govoreći o potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova USK istakao je da nedostaje specijalistička oprema, koja bi se mogla nabaviti ako bi Federacija osigurala milion KM za te namjene. U sigurnosnom kapacitetu u prva četiri mjeseca također se, kako kaže, došlo u situaciju da su istrošeni svi kapaciteti.

– Inače, da bismo upravljali migrantskom krizom mora postojati koordinacija svih relevantnih učesnika. Radi toga sam zatražio da se u Federaciji formira koorodinaciono tijelo koje će upravljati migrantskom krizom. U ovaj proces mora se uključiti i država, Federacija i kantoni. Na državnom nivou mora se donijeti strategija o upravljanju migracijama. Ovo je problem cijele Bosne i Hercegovine – poručio je Ružnić.

Na sjednici je u toku rasprava poslanika, nakon koje bi trebalo uslijediti glasanje o zaključcima.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas