-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Prva grupa vjernika iz BiH na hadž kreće 29. jula

  ()

  Sa područja Muftijstva sarajevskog 549 hodočasnika ove godine će obaviti petu islamsku dužnost hadž, a na put za Mekku kreću 29.jula.

  Tim povodom je u sarajevskoj Istiklal džamiji u ponedjeljak održan edukacioni seminar za buduće hadžije, na kojem su dobili osnovne informacije o obredoslovnom i organizacijskom aspektu najvažnijeg životnog putovanja.

  Koordinator ovogodišnjih vodiča Izet ef. Čamdžić i izaslanik muftije sarajevskog Abdulgafar ef. Velić, podsjetili su vjernike da hadž predstavlja jedno od djela koja omogućavaju novi životni početak.

  – Kada čovjek krene iz svoje kuće s namjerom da obavi hadž, na svaki korak koji načini piše se jedno dobro i briše jedno njegovo zlo – kazao je Čamdžić.

  Pozvali su vjernike da raščistite međusobne račune i hatrove, da se oslobode ljutnje,  kako bi mogli obući ihrame, jer, kako je Velić kazaokazao, postoje grijesi koje sami moramo ispravljati.

  Uime ljekarske ekipe dr. Nedim Mujanović s KCUS-a, dao je preporuku budućim hadžijama o važnosti primjene postojećih terapija, načinu ishrane, te brizi o ličnoj higijeni.

  Rukovodilac Ureda za hadž i umru Muderris Nezim ef. Halilović je kazao da se  hadž i umra obavljaju samo uime Allaha.

  – Upotpunite hadž i umru samo Allaha radi. Uradite to ne da bi vas zvali hadžijom, niti zbog društvenog prestiža, već da nam bude oprošteno, da se čisti od grijeha vratimo u domovinu – rekao je Halilović.

  Napomenuo je da u dovama mladih bh. hadžija postoji pravo bosanskih gazija i šehida, bez kojih, kako je kazao, mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo putovali u zasebnoj organizaciji Islamske zajednice koju imaju Bošnjaci.

  Kako je iz agencije MINA najavljeno, narednih dana seminari će biti nastavljeni i u svim muftijstvima Islamske zajednice, a po završetku seminara hadžije su preuzele kofere i prateće edukativne materijale.

  Povratak prvih aviona s bh. hadžijama očekuje se 17. augusta.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO