-11.2 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Revidirani izvještaji 74 institucije BiH, dato 12 čisto pozitivnih mišljenja

  Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine završio je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2018. godinu, a revidirane su 74 institucije.

  Od revidirane 74 institucije, Ured za reviziju je za njih šest dao mišljenja s rezervom (dva mišljenja sa rezervom i četiri sa rezervom i skretanjem pažnje) – pri čemu su tri institucije dobile mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, jedna institucija na finansijske izvještaje, te dvije institucije i na usklađenost i na finansijske izvještaje.

  - Oglašavanje -

  U saopćenju Ureda za reviziju se navodi da je 55 pozitivnih mišljenja uz skretanje pažnje, te 12 čisto pozitivnih mišljenja.

  U jednom slučaju, uslijed ograničenosti obima revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

  Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo je 935.014.410 KM – navodi se u saopćenju.

  Ured za reviziju vodiče i metodologiju koju primjenjuje zasniva na Okviru standarda Međunarodne organizacije vrhovnih revizionih institucija te u izvještajima o finansijskoj reviziji daje dva odvojena mišljenja – pri čemu se prvo odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, dok se drugo mišljenje odnosi na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima kojima su iste regulisane.

  Opširnije informacije te kompletni izvještaji finansijske i revizije učinka dostupni su na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH www.revizija.gov.ba.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO