Utorak, 3 kolovoza, 2021

SAD uvela tarife na kinesku robu, Kina najavila kontramjere

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Povećanje taksi koje je uveo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump od 25 posto na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara stupilo je na snagu u petak, a Kina je najavila da će uzvratiti udarac.

Ovo je povećalo napetost između dvije zemlje u trenutku dok dvije strane provode pregovore kako bi pokušali naći rješenje za trgovinsku razmjenu.

Ministar trgovine Narodne Republike Kine Zhong Shan izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke SAD-a, dodajući da će Kina poduzeti neophodne kontramjere, ali nije objasnio o kakvim se kontramjerama radi, javio je Reuters.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Povećanje taksi došlo je u trenutku pregovora između vodećih američkih i kineskih pregovarača koji su pokušali naći rješenje za okončanje desetomjesečnog trgovinskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Također, kineski ministar trgovine najavio je da će se pregovori nastaviti, ali i da se nada da će SAD napravi korake kako bi se došlo do zajedničkog rješenja putem dijaloga.

Roba u više od 5.700 pogođenih kategorija proizvoda koji su napustili kineske luke i aerodrome prije ponoći u petak podliježe izvornoj poreznoj stopi od 10 posto.

(FENA) L.A.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas