SAD uvela tarife na kinesku robu, Kina najavila kontramjere

Povećanje taksi koje je uveo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump od 25 posto na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara stupilo je na snagu u petak, a Kina je najavila da će uzvratiti udarac.

Ovo je povećalo napetost između dvije zemlje u trenutku dok dvije strane provode pregovore kako bi pokušali naći rješenje za trgovinsku razmjenu.

Ministar trgovine Narodne Republike Kine Zhong Shan izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke SAD-a, dodajući da će Kina poduzeti neophodne kontramjere, ali nije objasnio o kakvim se kontramjerama radi, javio je Reuters.

Povećanje taksi došlo je u trenutku pregovora između vodećih američkih i kineskih pregovarača koji su pokušali naći rješenje za okončanje desetomjesečnog trgovinskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Također, kineski ministar trgovine najavio je da će se pregovori nastaviti, ali i da se nada da će SAD napravi korake kako bi se došlo do zajedničkog rješenja putem dijaloga.

Roba u više od 5.700 pogođenih kategorija proizvoda koji su napustili kineske luke i aerodrome prije ponoći u petak podliježe izvornoj poreznoj stopi od 10 posto.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU