6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Dinamična i uspješna ekonomska saradnja BiH i Austrije

  ()

  Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto, istaknuto je danas na sastanku ministra vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadorice Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

  Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

  – Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i komponentama, uglavnom iz oblasti metalske industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija – istakao je ovom prilikom ministar Šarović.

  Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dviju zemalja, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

  Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO