Dinamična i uspješna ekonomska saradnja BiH i Austrije

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto, istaknuto je danas na sastanku ministra vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadorice Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

– Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i komponentama, uglavnom iz oblasti metalske industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija – istakao je ovom prilikom ministar Šarović.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dviju zemalja, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU