Službenici GP BiH za sedam mjeseci otkrili 37 slučajeva krijumčarenja ljudi

U prvih sedam mjeseci ove godine policijski službenici Granične policije BiH evidentirali su 37 krivičnih djela „krijumčarenje ljudi“ te tri krivična djela „organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima”.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 37 izvještaja protiv 74 osobe. Među prijavljenima je 61 državljana BiH, četiri Srbije, tri Crne Gore i po državljanin Turske, Egipta, Sirije, Holandije, Pakistana i Alžira, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Uz pojačane mjere sprečavanja ilegalnih prelazaka migranata u graničnom pojasu, jedna od osnovnih aktivnosti pripadnika Granične policije BiH je otkrivanje i procesuiranje osoba koje stječu protupravnu imovinsku korist krijumčarenjem osoba preko bh. teritorija.

Broj otkrivenih krijumčara, a samim tim i aktivnosti policijskih službenika konstantno se povećava, a najnoviji slučajevi evidentirani su na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Službenici GP BiH su 17. augusta prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Gradina kontrolom vozila s njemačkim registarskim tablicama, kojim je upravljao državljanin Rumunije, utvrdili da je suvozač na uvid dao ličnu kartu Rumunije, a da je riječ o državljaninu Afganistana koji je boravio u migrantskom centru Ušivak.
Vozač S. G. S. (1994.) lišen je slobode i zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje ljudi“ predat Tužilaštvu BiH.

Pripadnici GPBIH 13. augusta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na letu iz Istanbula pregledom državljanke Italije i Bugarske P. G. (1966.), koja je kontroli pristupila u grupi s još tri osobe, otkrili su tri pasoša R. Turske, nosače i silikonske otiske pečata graničnih policija EU zemalja i R. Turske. Državljanka Italije i Bugarske lišena je slobode i uz ivještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“ predata Tužilaštvu BiH. Tri državljana Turske koji su doputovali u pratnji P. G. ispitani su u svojstvu svjedoka i odbijen im je ulaz u BiH nakon čega su vraćeni u Istanbul, navodi se u saopćenju.

(FENA) R.G.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU