Srbija: Ove godine na graničnim prijelazima otkriveno hiljadu ilegalnih migranata

 Na graničnim prijelazima Srbije sa zemljama EU od početka 2019. otkriveno je oko 1.000 migranata koji se, skrivajući se u prikolicama kamiona, nastoje domoći zemalja zapadne Europe, a samo u posljednja tri dana u pokušaju ilegalnog prelaska pronađeno je 14 ljudi, uglavnom Afganistanaca, objavila je u srijedu Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

Migranti se u kamione ukrcavaju kao “slijepi putnici”, pri čemu im, kako se pretpostavlja, pomažu drugi migranti ili krijumčari ljudi.

Kako prenosi RTV, priznanje graničnim službama Srbije zbog sprečavanja ilegalnih migracija uputio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi, koji je istaknuo da je ostvaren napredak u borbi protiv tog fenomena i naglasio da su “pripadnici granične policije i carinski službenici prošli kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje u koštac s ilegalnim migracijama”, prenosi Hina.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice broj migranata je tijekom ljeta u Srbiji opadao – u prihvatnim centrima ih je boravilo oko 2.800.

 


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU