1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Travnik: Bez dogovora o kolektivnom ugovoru zdravstvenih djelatnika

Sastanak pregovaračkih timova Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) i Županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu završio je bez postignutog dogovora.

Županijski ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić kazao je da za ispunjavanje zahtjeva Sindikata, među kojima je i uvećanje koeficijenata, nema dovoljno novca.

– Na sastanku je rečeno da bi to Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBŽ-a koštalo oko 30 milijuna maraka, a Zavod, u ovom trenutku, to ne može izdržati – kazao je Matić novinarima nakon sastanka.

Ističući da članovi Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže povećanje plaća za 30 posto, Matić je kazao da se “ne može ići u minus kako bi se ispoštovali ti zahtjevi”.

– Pokušavamo racionalno koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju i moramo misliti i na prava osiguranika – naglasio je Matić.

Predsjednik Županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Armin Kukić kazao je da je nezadovoljan dosadašnjim pregovorima, kao i današnjim sastankom, naglasivši da nije isključen ni štrajk zdravstvenih djelatnika, ako ne bude postignut dogovor.

- Oglašavanje -

– Mi već nekoliko mjeseci nemamo kolektivni ugovor i pokušavamo doći do dogovora, a neki od naših osnovnih zahtjeva su korekcija koeficijenata i povećanje satnice. Razočarani smo činjenicom da nema spremnosti ni za razmatranje zahtjeva za povećanje koeficijenta, ali mi od njega nećemo odustati – naglasio je.

Prema njegovim riječima, pregovarački tim Vlade SBŽ-a ponudio je da satnica, umjesto dosadašnjih 2,31 KM, iznosi 2,35 maraka, što je za Sindikat neprihvatljivo.

– Imajući u vidu druge kantone, smatramo da i mi zaslužujemo bolje plaće. U našem kantonu je plaća medicinskog tehničara između 750 i 800 maraka – naglasio je Kukić.

Kako je rečeno, iako su pozvani, današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBŽ-a.

(FENA) R.G.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima