15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  U augustu pad industrijske proizvodnje u FBiH

  Ukupna industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u augustu u odnosu  na juli ove godine  manja je za 6,8 posto, a u odnosu na august prošle godine manja je za 10,2 posto.

  Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statitiku,  u augustu u odnosu na juli 2019. godine, Intermedijarni proizvodi manji su za 10,3 posto, Trajni proizvodi za široku potrošnju za 9,4, Kapitalni proizvodi za 7,1, Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 5,7,  a Energija je manja za 3,8 posto.

  Na godišnjem nivou, u augustu 2019. u odnosu na august prošle godine, Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 8,4 posto. Intermedijarni proizvodi manji su za 14,2 posto, Energija je manja za 10,9 posto, Kapitalni proizvodi manji su za 9,4 i Netrajni proizvodi za široku potrošnju manji su za 6,6 posto.

  Prema područjima KD BiH, desezonirana industrijska proizvodnja u augustu u odnosu na juli 2019. godine porasla je u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 2,6 posto. U Vađenju ruda i kamena manja je za 10,4 i u Prerađivačkoj industriji manja je za 7,7 posto.

  Na godišnjem nivou, u augustu 2019. u odnosu na isti mjesec 2018. godine, industrijska proizvodnja u Vađenju ruda i kamena manja je za 10,8 posto, u Prerađivačkoj industriji za 10,1 i u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom  za 9,8 posto.

  (FENA) D.V.

   


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA