6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

U Bugojnu promovirana zbirka pjesama ‘Korak kama’ Jasmine Zuhrić-Šiljak

Zbirka pjesama “Korak kama“ autorice Jasmine Zuhrić-Šiljak promovirana je sinoć u sali Medžlisa IZ Bugojno, u okviru obilježavanja 509. “Dana Ajvatovice“.

U ulozi promotorica bile su mr. Đenana Bajraktarević i književnica Vernesa Manov, za koje je autorica “posebna pojava na književnom nebu, koja vrijedi i pažnje, i čitanja i slušanja“, a njena poezija “spoj Bosne i Hercegovine“.

-Put kama je put od Hercegovine do Bosne, i od Bosne do Hercegovine. Zbirka obiluje povezivanjem bh. krajolika i unutarnjeg doživljaja pjesnikinje, koja nakalemljena na bosanski patos, a vukući hercegovački kamen, nosi sa sobom jednu posebnost, koja se ogleda u stećku koji šuti, a pred kojim stojiš nijem, začuđen i pun emocija. Svako od nas nosi kamen koji ga žulja, kamen rodne grude koji mu je drag, i kamen kojim gradi dvore tamo gdje ode. O tome Jasmina piše – kazala je Bajraktarević.

Po riječima promotrice Vernese Manov, zbirka “Korak kama“ sačinjena je od nekoliko ciklusa pjesama, čija je okosnica Počiteljska kula, a pjesme njene nezaobilazne komponente.

– Iako stotinama kilometara daleko od srca Hercegovine u kojem je iznjedren i njen život, i daleko od mjesta za koje veže motive, ugođaje i sjete djetinjstva, svakodnevno živeći danas u srcu Bosne pjesnikinja čuje u duši i svom iskonu korake kama, koji je motiviraju da im posvećuje svoje pjesme – istaknula je.

Pjesme iz zbirke interpretirala je sama autorica, naglasivši kako sve njene promocije imaju svoje ime, posebno istaknutu emociju i poruku.

- Oglašavanje -

-Prvo dijeljenje ‘Koraka kama’ sa publikom bilo je u Travniku, u martu ove godine. Priču sam naslovila ‘Galop ispod Gavranovog krila’ i ona je rečena riječju rodoljublja. Kroz istu smo pronijeli univerzalnost ‘Majke’ i ‘Zavičaja’. ‘Galop ispod Gavranovog krila’ je prolazak kamovog kalema, a pisali smo je slovom patriotizma i ukrasili univerzalnošću domovine. Na najsunčaniju stranu Gavranove kule uklesat ćemo poruku da je najljepše ostati ovdje, jer smo samo ovdje svoji na svome, a biti svoj na svome danas je luksuz koji mnogi sebi ne mogu priuštiti – poručila je Jasmina Zuhrić-Šiljak.

Ova rođena Mostarka ranije je objavila zbirku lirike “Cvrkut smrti“, a od 1999. živi u naselju Kljaci kod Travnika.

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima