U Fojnici u četvrtak tribina ‘Darivanje organa – Novi život na dar’

Edukativna tribina “Darivanje organa – Novi život na dar”, bit će održana u Fojnici u četvrtak, 9. svibnja, čime Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorska mreža u BiH nastavljaju s kampanjom i edukacijom građana o darivanju i transplantaciji organa.

– Bez obzira na to što je od zadnje kadaverične transplantacije prošlo više od godinu dana i što su se transplantacije u Federaciji BiH, u zadnje tri godine, zaustavile na broju 20, Udruga i Donorska mreža u BiH nastavljaju s aktivnostima promocije doniranja i transplantacije organa. Cilj je podizanja svijesti kod građana o važnosti ove životne priče – kazao je Feni predsjednik Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Ocijenio je kako izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u Federaciji BiH nisu donijele promjene, niti su omogućile povećanje broja transplantacija.

– Problem je u sustavu, institucijama, ustanovama i pojedincima, koji ne znaju, neće ili ne žele da rade svoj posao. Transplantacija u BiH svjesno se opstruira i od struke, politike i farmaceutskih tvrtki. Teško se boriti s vjetrenjačama, ali nema odustajanja, što pokazujemo permanentnim akcijama i edukacijom građana, na sve moguće načine – naglasio je Žuljević.

Istaknuo je da su mediji, također, doprinijeli da transplantacija ne bude tabu, kao prije pet do šest godina.

– Svijest građana je na višoj razini, no plodove našeg rada nema tko da ubere. Nema interesa, nema empatije i nema odgovornosti, a pacijenti trpe, muku muče i nažalost umiru – upozorio je.

Na tribini u Fojnici govorit će oboljeli koji čekaju na transplantaciju, kao i oni kojima su transplantirani organi i koji su, kako ističu organizatori, dobili novu šansu za život.

Sudjelovat će profesori i doktori iz Kantonalne bolnice Zenica i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji će održati predavanja o bubrežnoj bolesti, te prevenciji i načinu liječenja, s posebnim aspektom na
donaciju i transplantaciju organa.

Planirano je, također, obraćanje vjerskih službenika, koji će iznijeti stav o darivanju i presađivanju organa.

Nakon prikazivanja kratkih filmova “Život poslije” i “Transplantacija srca uživo”, građanima će biti omogućeno i potpisivanje donorske kartice.

Tribina “Darivanje organa – Novi život na dar” bit će održana u četvrtak u Lječilištu “Reumal”, s početkom u 19 sati.

(FENA) I.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU