-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Počinje kontrola iznajmljivanja privatnog smještaja u Kantonu Sarajevo

  ()

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) kreće u akciju kontrole neregistriranih iznajmljivača privatnog smještaja, kako bi se smještajni objekti uveli u zakonske okvire i spriječilo crno tržište i nelojalna konkurencija.

  Akcija je poduzeta nakon urađene analize ali i prijava građana i turista, o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online agencijama-internet platformama (Booking, Airbnb itd.). – Neregistrovani iznajmljivači smještajnih objekata, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o našoj državi kao primamljivoj turističkoj destinaciji (bilo je slučajeva da turisti izvrše rezervaciju, uplate, dođu na odredište koje ne postoji) – ističe se u saopćenju TZKS.

  Također, turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju. Zbog svih navedenih problema Turistička zajednica KS će sa Booking-om, Airbnb-om i ostalim online agencijama- platformama, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada.

  – Oni iznajmljivači koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti biće skinuti sa navedenih platformi i protiv njih će biti poduzete zakonski predviđene mjere – navodi se u saopćenju. Da bi se zakonski oglašavali na pomenitim platformama iznajmljivač mora imati dokaz, Rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu, u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

  Na linku www.visitsarajevo.ba mogu se pronaći detaljne informacije o načinu registracije i svim zakonom predviđenim obavezama kao iznajmljivača smještaja. Također, iz TZKS mole iznajmljivače koji podnesu zahtjev za kategorizaciju svog smještajnog objekta da informišu o tome kako ne bi bili skinuti sa navedenih platformi za online iznajmljivanje i kako ne bi protiv njih bile poduzete zakonom predviđene mjere.

  (Biznisinfo.ba) |

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO