-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  U Sarajevu protesti protiv izgradnje deponije na Trgovskoj gori

  Protesti protiv moguće izgradnje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, održani su danas ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

  Kako je kazala predstavnica organizacije “Climate Save Bosnia” Maida Šabeta, odluka o izgradnji deponije će biti donesena u septembru, a Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH je, kako je navela, jedina lokacija koja se razmatra.

  – Gradnja deponije direktno ugrožava 300.000 građana BiH, najviše iz općine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, a na udaru je i rijeka Una – upozorila je Šabeta.

  - Oglašavanje -

  Naglašava da bi nuklearni otpad ugrozio turizam, poljoprivredu i kompletno geografsko područje, a vjerovatno bi se većina ugroženog stanovništva morala iseliti.

  – Sjetimo se i da je to područje veoma trusno i podložno zemljotresima, a moramo napomenuti i da studija procjene uticaja na okolinu u Hrvatskoj nije urađena kako treba, što su potvrdili eksperti iz BiH i Hrvatske. Trgovska gora je tako nageta da će najveći negativni uticaj imati na BiH – objasnila je.

  Dodaje da organizacije koje učestvuju u protestima neće odustati od zaustavljanja ovog projekta, te da je predato pismo institucijama BiH i Hrvatske u kojem se zahtjeva adekvatno reagovanje, a ukoliko se to ne desi bit će preduzete pravne radnje.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO