16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

U Srbiji otvorena prva banka reproduktivnih ćelija

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu otvorena je prva banka reproduktivnih ćelija. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine.

Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da će donorstvo biti dobrovoljno i da se neće plaćati.

Dodaje da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine te da moraju proći testove i preglede propisane pravilnicima.

“Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora proći svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procjene, labaratorijskih testova, analiza na spolno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači nitko neće moći biti donor a da ne ispunjava sve te propisane uvjete”, objašnjava Stefanović.

Ističe da se osnivanjem banke proširuje krug osoba koji mogu sudjelovati u tim postupcima.

“Ljudi će moći biti i donori i darivatelji reproduktivnih ćelija i embriona ali i njihovi primatelji”, objašnjava Stefanović.

Dodaje da je banka značajna prije svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu dobiti svoje potomstvo ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

- Oglašavanje - u srbiji otvorena prva banka reproduktivnih ćelija

“Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moći dobiti embrione ali naravno i oni koji boluju od nekih težih bolesti a koje dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći dobiti ćelije ali će također moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti naprimjer nakon liječenja”, kazao je Stefanović.

Dodao je da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku mogu dobiti reproduktivne ćelije, prenosi RTS.

“Osnivanjem banke reproduktivnih ćelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još prije deset godina i mi smo veoma sretni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspjeli osnovati banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije”, navodi Stefanović.

(FENA) C.K.


4 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
4 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima