12 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Utvrđen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Demobilisanim borcem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, a minimalno godinu dana.

Demobilisanim borcem dobrovoljcem smatra se i osoba koja je, u istom periodu, kao maloljetna, dobrovoljno stupila u Oružane snage. Demobilisani borci i članovi njihovih porodica mogu ostvariti više prava na osnovu ovog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uslovi i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije penzionisanje i duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama. Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni demobilizirani branioci koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili učesnici u Oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene, i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Među pravima su i stambeno zbrinjavanje, subvencija plaćanja naknada za pogodnost, za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. Tu su i dodjela sredstava za održivi povratak, besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, gas), prednost pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uslova školovanja, izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branioca, te besplatna pravna pomoć.

Uz ova prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Federalno ministarstvo finansija danas je zaduženo da, s ciljem osiguranja sredstava za provedbu Zakona, u najkraćem roku pripremi Rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu kako bi i on bio upućen Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri.

- Oglašavanje - utvrđen prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca u fbih

Kako je predviđeno, primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počinje 1. jula 2019. godine, uz istovremen prestanak važenja Sporazuma postignutog između Vlade FBiH i boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Vlada FiH je danas zadužila rukovodioce federalnih organa da povuku naloge za isplatu po osnovu tužbi zaposlenika.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima