16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Vanredna sjednica VSTVBiH: Podrška Tegeltiji

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) jučer je na vanrednoj sjednici razmatralo Informaciju predsjednika VSTV-a BiH povodom trenutne situacije u pravosuđu te usvojilo niz zaključaka.

Vijeće je dalo punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.

Pozvalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu “Žurnal“  i donese tužilačku odluku.

Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

Poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

VSTVBiH konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“.

Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti, zaključeno je na venrednoj sjednici, saopćeno je iz VSTVBiH.

- Oglašavanje - vanredna sjednica vstvbih: podrška tegeltiji

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima