Više od 400 učesnika iz sedam zemalja na ‘Kozara etno’ festivalu

Međunarodni festival tradicije i običaja, “Kozara etno 2019“, koji je sinoć počeo u Banjoj Luci, okupio je više od 400 učesnika iz sedam zemalja.

Manifestaciju, koja će biti održana i u naselju Piskavica i tvrđavi Kastelu, 15. put organizuju Kulturno-umjetničko društvo (KUD) „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banja Luka.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić najavio je da će gradske vlasti i ubuduće podržavati taj festival koji promoviše kulturu, tradiciju i običaje, ne samo Potkozarja i banjalučke regije, već cijele Krajine.

– Festival je svojevrstan čuvar tradicije i običaja koji nam otvara vrata širom svijeta – naglasio je Amidžić.

Direktorica Turističke organizacije Irena Radojević istakla je da ta etno manifestacija predstavlja izuzetno kvalitetan turistički brend koji traje već 15 godina.

– Turiste koji dođu u Banju Luku obavezno odvedemo u Piskavicu – navela je Radojević.

Predstavnik KUD-a „Piskavica“ Mladen Šukalo rekao je da cilj ove manifestacije obogaćivanje kulturnog života grada, privlačenje što većeg broja turista, podizanje svijesti o kulturnim raznolikostima i vrijednostima lokalnih identiteta, te animiranje za bavljenje seoskim turizmom ili proizvodnim djelatnostima.

Ovogodišnja tema Festivala je tradicionalna ishrana, koja ima i svoj scenski prikaz, ali i izložbu koja prikazuje stari običaj potkozarskog kraja.

Prvi festivalski dan u Piskavici obogaćen je izložbenom postavkom – etno tržnicom s velikim brojem izlagača, a potom i defileom učesnika.

Drugi dan festivala namijenjen je tradicionalnim sportskim dešavanjima i etno-radionici.

U nedjelju, 7. jula, na tvrđavi „Kastel“ bit će predstavljen muzički program „Etno fusion“ na kojem će nastupiti vokalno-instrumentalni sastavi koji njeguju tradicionalnu muziku sa pečatom modernog i urbanog, a bit će prikazana i modna revija kreatora Marka Fehera, sa tradicionalnim motivima i ornamentima različitih regija utkanih na haljinama i tunikama modernog kroja.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU