-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

VKBI inicira uspostavu javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), uz prethodnu podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća iz Hrvatske, donijelo je zaključak o pokretanju inicijative za uspostavu javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost u matičnoj državi Bošnjaka, Bosni i Hercegovini, saopćio je VKBI.

– Više od 27 godina od međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao suverene i nezavisne države, u Bosni i Hercegovini ne postoje javne ustanove ili institucije sa javnim ovlaštenjima za bosanski jezik i bošnjačku književnost iako se prema zvaničnom Popisu stanovništva iz 2013 godine u BiH, 50,1% građana izjasnilo da su Bošnjaci a njih čak 54% da im je maternji jezik bosanski. Inače, u proteklih 27 godina u BiH nije osnovana niti jedna javna ustanova bošnjačke provenijencije. Drugi narodi u BiH, svakako uz pomoć institucija i ustanova iz susjednih država, odavno imaju uspostavljene javne ustanove za ova pitanja – citat je iz saopćenja.

Vijeće će inicijativu dostaviti stručnim institucijama i ekspertima, prije svih organizacijama bošnjačke provenijencije, kako bi bila razmotrena i nakon usaglašavanja, upućena nadležnim organima države i njenim administrativnim dijelovima. Jedan od prijedloga je da Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” budu dodijeljena javna ovlaštenja za oblast bošnjačke književnosti, o čemu će se očitovati organi “Preporod”.

  Kaliopi turneju započinje koncertom u Mostaru

U cilju kvalitetnijeg rada i aktivnosti Vijeća, a zbog kompleksne društvene situacije u državi i regionu, uspostavljeni su savjeti Vijeća i imenovani predsjedavajući savjeta: prof.dr. Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja; prof.dr. Hasan Muratović, predsjedavajući Savjeta za obrazovanje i nauku; prof.dr. Dževad Jahić, predsjedavajući Savjeta za bosanski jezik i književnost; prof.dr. Mediha Filipović, predsjedavajuća Savjeta za zdravstvo i prof. Mevlida Serdarević, predsjedavajuća Savjeta za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa

Tokom juna bit će održane konstituirajuće sjednice savjeta u koje će se, pored imenovanih članova VKBI, uključiti dodatni članovi, experti iz pojedinih oblasti, koji ne moraju biti članovi VKBI.

Vijeće će u narednom periodu, zajedno sa BZK Preporod, uputiti dopis bošnjačkim predstavnicima na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou izvršne i zakonodavne vlasti jer odnos i finansijska podrška koja se od institucija BiH i nižih nivoa vlasti pruža za kapitalne projekte temeljnih elemenata bošnjačkog identiteta, kao što se enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika i Edicija bošnjačke književnosti u 100 knjiga, više su nego skromni, a u nekim slučajevima čak i sramotni, saopćeno je.

  Čekaju da krenu dalje: Kamiondžije igraju fudbal na male golove

(FENA) F.F.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU