Vlada SBK: Više nema zapošljavanja u javnom sektoru bez javnog oglasa!

Vlada Srednjobosansog kantona usvojila je u četvrtak Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru SBK-a kojom je, kako je rečeno, određeno da zapošljavanje u javnom sektoru više neće biti moguće bez javnog oglasa.

– To je okosnica ove uredbe, tako da će se u javni sektor moći zapošljavati, isključivo, putem javnog poziva – kazao je novinarima ministar privrede SBk-a Nisvet Hrnjić.

Upitan na koji način su do sada vršena zapošljavanja u javnom sektoru, Hrnjić je kazao da se “u nekim javnim ustanovama to radilo bez konkursa, ako je to zakon dozvoljavao”.

– Bilo je i takvih slučajeva, ali i onih odgovornih i svijetlih primjera kada su ustanove, svojim internim aktima, predvidjele i javno oglašavanje. Sada imamo situaciju, u kojoj će, svi koji primaju radnike u javni sektor, morati raspisati javni oglas – naglasio je Hrnjić.

Potvrdio kako će rukovoditelj organa javne uprave, nakon obavljenog intervjua, imati mogućnost izbora budućeg uposlenika s liste najuspješnijih kandidata.

–  Međutim, nakon što rukovoditelj izabere jednog kandidata, ostali kandidati s liste uspješnih dobit će njegovo ime i prezime i rang listu s preciznim bodovima. Dakle, imat ćemo situaciju da će rukovoditelju biti vrlo teško i delikatno ‘uzeti’ posljednjeg s liste jer to više neće biti tajna i znat će svi kandidati i javnost – naglasio je on.

Premijer Tahir Lendo ustvrdio je kako je do sada “vladala šarolika primjena Zakona o radu Federacije BiH”, te da je Uredba sačinjena po uzoru na onu na federalnoj razini.

– I Vlada Federacije BiH ovo je pitanje riješila uredbom, tako da smo i mi tako postupili i jasno naznačili proceduru i korake za primanja u radni odnos – kazao je Lendo.

Kako je rečeno na sjednici Vlade, usvojenom uredbom uređuje se postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima, javnim ustanovama i poduzećima čiji su osnivači Kanton ili općine, te u gospodarskim društvima u kojima Kanotn ili općine sudjeluje s više od 50 posto ukupnog kapitala.

Usvojena uredba stupit će na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama.

(FENA) I.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU