Utorak, 3 kolovoza, 2021

Vodostaji rijeka Bosne i Fojnice u Visokom u normalnim granicama

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Iako je trenutno stanje vodostaja rijeka Bosne i Fojnice u normalnim granicama (Bosna – 52 cm, Fojnica – 24 cm), iz Službe civilne zaštite Općine Visoko apeliraju da se u slučajevima određenih začepljenja potoka izvrši njihovo čišćenje i pročepljavanje, pod uvjetom da takva aktivnost ne predstavlja opasnost za ljude.

Ukoliko se uoči nekontrolisani tok vode u blizini kuća, na livadama, nadležna Služba poručuje da se uz pomoć alata prokopaju kanalići kako bi se kontrolisao tok vode, saopćeno je iz Općine Visoko.

Mole se stanovnici općine Visoko da ne bacaju otpatke u riječna i ostala korita, kako ne bi doveli do začepljenja i dodatnih šteta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Obilaskom šireg rejona općine Visoko, primjećeno je da, naročito poslije padavina, postoje određeni problemi uzrokovani izlijevanjem voda, koji u krajnjoj mjeri mogu dovesti kako do nanošenja štete na imovini građana, tako i do pojave odrona, klizišta ili drugih problema većih razmjera.

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje da u periodu od 12. do 15. maja, Bosnu i Hercegovinu očekuju velike količine padavina, u centralnoj Bosni od 40 do 80 litara po kvadratnom metru. S obzirom na to da je područje općine Visoko podložno poplavama, te se zbog obilnih padavina očekuje porast vodostaja Fojnice i Bosne, kao i njihovih pritoka (potoka), Služba civilne zaštite ponovno obavještava Savjete mjesnih zajednica i građane o potrebi poduzimanja preventivnih mjera, a sve u cilju sprečavanja širenja opasnosti i smanjenja posljedica koje mogu biti prouzrokovane obilnim padavinama.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas