-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Wigemark u TK: U procesu pristupanja EU određene obaveze imaju i kantoni

  Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas se, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, susreo s delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Denijal Tulumović.

  Posebna pažnja posvećena je nedavnom Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a u kojem je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU, te političkom i ekonomskom kriteriju.

  - Oglašavanje -

  S tim u vezi, ambasador Wigemark je istaknuo da proces pristupanja vodi državni nivo vlasti, ali da određene obaveze i ingerencije u tom procesu imaju i kantoni i drugi, niži nivoi vlasti u BiH.

  -U tom smislu, ambasador Wigemark je ukazao na određene aktivnosti koje su u Tuzlanskom kantonu provedene u proteklom periodu, prije svih donošenje zakonskih rješenja koja nisu u skladu s pravnom stečevinom u Europskoj uniji i narušavaju nepristrasnost i profesionalizam javne uprave – saopćeno je iz Vlade TK.

  Premijer Tulumović je potcrtao da Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je u pitanju proces pridruživanju Europskoj uniji, te iskazao spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u najskorije vrijeme radi na ispravljanju uočenih nedostataka i usklađivanju propisa s pozitivnom praksom u EU.

  Također, premijer Tulumović i članovi Vlade sa ambasadorom Wigemarkom i njegovim saradnicima su razgovarali i o migrantskoj situaciji, stanju na terenu i planovima djelovanja po ovom pitanju, izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH i neophodnosti promjene zakonskih propisa u ovoj oblasti, putnoj komunikaciji na relaciji Brčko – Tuzla – Sarajevo, ali i EU fondovima za BiH, a u kojima i Tuzlanski kanton može i treba naći svoje mjesto.

  Kao pozitivan primjer takvog djelovanja istaknuta je realizacija projekata izgradnje i adaptacije objekata Općinskog suda u Tuzli i Kantonalnog tužilaštva kojeg realizira Ministarstvo pravosuđa i uprave, a koji se finansira iz fonda Europske unije.

  Također, najavljena su značajna finansijska sredstva koja će Europska unija, putem svojih fondova, u svrhu razvoja poljoprivrednog sektora staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, a imajući u vidu broj poljoprivrednih proizvođača, Tuzlanski kanton ima mogućnost da unaprijed pripremi kvalitetne projekte i spreman dočeka otvaranje fondova.

  Na kraju, rečeno je da je ovo vjerovatno i oproštajna posjeta ambasadora Wigemarka, s obzirom da uskoro završava svoj mandat, ali i izraženo očekivanje da će se dobra saradnja Vlade Tuzlanskog kantona i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH nastaviti i sa njegovim nasljednikom, saopćeno je nakon sastanka.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO