2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Zapažen nastup INZ-a na ‘Danima meda i maline’ u Žepču

  ()

  Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prezentirali su djelatnost i aktivnosti Instituta, na specijaliziranom sajmu u Žepču ‘Danima meda i maline’, koji je okupio više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

  Uz prezentaciju aktivnosti izlagačima, proizvođačima, stručnjacima iz te oblasti i posjetiocima, sa svima su ostvareni kontakti koji će biti obostrano korisni.

  – Trenutno samo na području općine Žepče radi više od 200 proizvođača maline, a njihov broj je u posljednje dvije godine smanjen zbog smanjenja cijene maline na našim prostorima – navodi Press INZ-a.

  U saopćenju za javnost ističe se da je stanje u pčelarstvu znatno bolje od stanja u malinarstvu, a’li i dalje nedovoljno da bi zadovoljilo troškove pčelara’.

  – Cijena meda stabilizirala se posljednjih godina. To je zadovoljavajuće, ali problem nastaje kad nastupi loša godina – dodaje INZ.

  U domenu rada INZ-a, prezentirane su stručne, a opet pojednostavljene i proizvođačima razumljive publikacije o zaštiti pčela od hemijskih sredstava, specifičnostima uzgoja malina, ali i drugi promotivni materijali INZ-a od onih koji tretiraju problem ambrozije, ali i onih koji tretiraju oblasti veterinarstva ili zaštite zdravlja ljudi.

  Predstavnici INZ-a, rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić, te Safet Kubat i Benjamin Čaušević prezentirali su aktivnosti INZ-a za niz učesnika, ali i zvaničnika, uključujući i domaćina skupa načelnika Općine Žepče Matu Zovku.

  Predstavnici INZ-a učestvovali su i na stručnom skupu ‘Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru ‘Agroklastera’ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije’, koji je održan u sali Općinskog vijeća Žepče u okviru manifestacije ‘4. Dani maline i meda 2019.’.

  Na skupu su se čula iskustva i teme obrađene od predstavnika Agroklastera d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije-Vinkovci, projekta “competenceNET”, te općina Stari Jankovci i Lovas u Hrvatskoj.

  Institut za zdravlje i sigurnost hrane i ubuduće će pružati značajnu stručnu pomoć i biti na usluzi svim proizvođačima bilja i poljoprivrednicima, jer rad tog instituta počiva na temeljima ‘Jednog zdravlja’ (One health), koje podrazumijeva kontinuiranu i sveobuhvatnu, ali i jedinstvenu brigu o zdravlju i kvalitetu bilja, životinja i ljudi.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO