-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Želimo da živimo u našoj zemlji, poručili u Briselu srednjoškolci iz BiH

  Želimo da živimo u našoj zemlji, poručili su srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine  prilikom posjete institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, saopćila je Delegacija EU u Sarajevu.

  Pobjednički video o temi odliva mozgova, koji poziva bosanskohercegovačke vlasti na reagovanje, s porukom: “Želimo da živimo u našoj zemlji #stopodlivumladih”, izabran je putem glasanja na društvenim mrežama i ocjenjivanjem stručnog žirija za najbolji u konkurenciji od pet video spotova urađenih kroz projekt s mladima – #E4U kojeg je treću godinu zaredom pokrenuo Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

  - Oglašavanje -

  Nakon posjete Evropskom parlamentu u Briselu, tim srednjoškolaca iz BiH predstavio je pobjednički video spot zvaničnicima Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje.

  – Ovim videom smo htjeli pokazati da su mladi ljudi resurs, a ne problem – rekao je devetnaestogodišnji Tarik iz Visokog iz pobjedničkog tima, nagrađen studijskim putovanjem u Brisel i posjetom institucijama EU.

  Pored odliva mozgova, teme koje su srednjoškolci identifikovali kao prioritete u istraživanju provedenom među 16.000 učenika diljem Bosne i Hercegovine, jesu ekonomski i obrazovni sistem u BiH, mobilnost mladih, vršnjačko nasilje i govor mržnje. Teme su potom obrađene u video spotovima.

  – Svaki od napravljenih video spotova govori o temama koje su zajedničke svim zemljama EU. Evropska unija predstavlja mnogo više od ekonomskog prosperiteta, ona predstavlja zajedničke vrijednosti, vrijednosti o kojima upravo komunicirate kroz ove video uratke – rekla je direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveva Ruiz-Calavera. Naglasila je ulogu mlađih generacija na zapadnom Balkanu u zajedničkom komuniciranju s Evropskom unijom o problemima s kojima se suočavaju.

  Video spot o odlivu mozgova dobio je najveći broj glasova na društvenim mrežama i od stručnog žirija kojeg su sačinjavali režiser, producent i scenarist Ademir Kenović, glumac i režiser Zenit Đozić, arhitekt i producent Midhat Kapetanović, režiser i pisac Tarik Hodžić te  account manager “Mita Group” Đejla Mahmutović.

  Srednjoškolci iz BiH su tokom studijske posjete Briselu također posjetili Kuću evropske historije i izložbu “Burna mladost” koja dokumentuje historiju mladih Evropljana počevši od 1940-ih godina i njihovu težnju ka društvenim promjenama i većim individualnim slobodama, ali i potrazi za otvorenim kulturnim izražavanjem.

  Zahvaljujući projektu #E4U, srednjoškolci iz BiH su prvi put dobili priliku da uz pomoć vrhunskih bh. i regionalnih stručnjaka za komunikacije, kroz video produkciju, na kreativan način predstave svoja viđenja pitanja koja se tiču mladih ljudi.

  Pobjednički tim i predstavnici timova danas završavaju studijsku posjetu Briselu.

  Svi video spotovi mogu se pogledati na YouTube kanalu EU u BiH.

  (FENA) D.V.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO