Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS Jasni Diklić

Glumica Jasna Diklić ovogodišnja je dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Nagrada će joj biti uručena na ceremoniji u srijedu, 2. oktobra u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, saopćeno je iz Festivala.

U obrazloženju Direkcije istaknuto je da Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra ove godine dobiva bh. glumica Jasna Diklić za iznimnu posvećenost teatarskoj umjetnosti i uloge koje je ostvarila u bogatoj višedecenijskoj karijeri, posebno u vrijeme teatra pod opsadom sa velikim brojem premijernih izvedbi i kreacijama koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bh. teatra.

– Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, od monodrame, dramskog do postdramskog teatra gdje je demonstrirala izuzetan senzibilitet za komične i dramske uloge, za šta je višestruko nagrađena na mnogim nacionalnim i regionalnim festivalima. Njene uloge krasi autentičnost i neposrednost, iskrenost u komunikaciji sa glumačkim kolegama na sceni, pa je podjednako omiljena u struci i pozorišnom, filmskom i televizijskom auditorijumu – navodi se u obrazloženju Direkcije.

Jasna Diklić završila je Dramski studio u organizaciji festivala MESS od 1966. do 1969. nakon kojeg je diplomirala na Filozofskom fakultetu na Odsjeku scenskih umjetnosti. Sarađivala je sa brojnim istaknutim rediteljskim imenima kao što su Slobodan Unkovski, Petar Večer, Vladimir Milčin, te bh. rediteljima među kojima su Dubravko Bibanović, Gradimir Gojer, Dino Mustafić, Aleš Kurt i drugi.

Publika je pamti po ulogama u filmovima „Savršeni krug“ Ademira Kenovića, „Dobro uštimani mrtvaci“ Benjamina Filipovića, „Gori vatra“ Pjera Žalice, „Remake“ Dine Mustafića, te serijama „Viza za budućnost“ Faruka Sokolovića i Familija d.o.o. Benjamina Filipovića i brojnim drugim filmskim i televizijskim ostvarenjima.

(FENA) M.L.

 


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU