FHMZ / Objavljena vremenska prognoza do 04. jula

Nadprosječno toplo vrijeme započeto početkom druge dekade mjeseca nastavit će se i narednih dana. Ipak u Bosni u narednim danima se neće moći izdvojiti sasvim suh dan. Najmanje padavina prognozira se u četvrtak, a nešto više u utorak i srijedu. Padavine će biti u obliku popodnevnih kratkih pljuskova, gdje nije isključena i mogućnost lokalnih nepogoda.

Visoke temperature, naručito u drugom dijelu sedmice mnogima bi mogle izazvati izvjesne zdravstvene poteškoće. Na jugu Hercegovine i u sjevernoj Bosni moguća je pojava i tropskih noći.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 14°C do 20°C u Bosni, na jugu zemlje do 23°C. Najviše dnevne temperature između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se i od 27.06. do kraja prognoznog perioda. Prema raspoloživim sinoptičkim podacima očekuju se još veće temperature zraka. Maksimalne temperature mogle bi dosezati i do 40 stepeni a pojava tropskih noći nije isključena i u centralnim područjima Bosne.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 17°C i 22°C u Bosni, do 24°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 32 i 37 stepeni u Bosni, do 40 u Hercegovini.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU