Fond Memorijala Kantona Sarajevo transformiran u Memorijalni centar Sarajevo

Javna ustanova “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” transformirana je u Memorijalni centar Sarajevo, zvanično registrovan kao ustanova od posebnog društvenog interesa.

Memorijalni centar Sarajevo, ne samo da nasljeđuje dosadašnje aktivnosti Fonda Memorijala, već nastavlja rad s pojačanim intenzitetom i dodatnim aktivnostima, čuvajući povijest narodno-oslobodilačkog rata 1941 – 1945. i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. ističući historijski značajne datume.

Ova transformacija nije samo promjena imena, već predstavlja proširenje djelokruga rada i djelatnosti Centra. Osim postojećih, Memorijalni centar Sarajevo sada će obuhvatiti i bibliotečku i arhivsku djelatnost, djelatnost obrazovanja, muzejsku, istraživačku i naučnoistraživačku djelatnost.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić, kaže kako će nove djelatnosti omogućiti Centru da djeluje na širem području i provodi mnogobrojne dodatne aktivnosti.

“Transformacija iz Fonda Memorijala u Memorijalni centar Sarajevo sa sobom donosi suštinske promjene. Proširenje djelatnosti na naučnu, naučnoistraživačku, bibliotečku, muzejsku, arhivsku i oblast obrazovanja, odgovor je na potrebe vremena, omogućavajući prezentiranje povijesti i naslijeđa od 1992. do 1995. godine na jedan sistematičniji način. Širenjem djelatnosti, Memorijalni centar će naučno valorizirati i evaluirati događaje u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina. U pogledu razvoja Memorijalnog centra Sarajevo, 2024. i 2025. su ključne godine kada će Centar nastojati da kroz velike kapitalne investicije, kapitalne projekte i infrastrukturne projekte odgovori na sve izazove sa kojima se mi kao društvo, kao država Bosna i Hercegovina susrećemo. To je posebno važno u segmentu negiranja historijskih činjenica i fakata. I dalje ćemo predano raditi na izgradnji memorijalne kulture”, kaže direktor Kulanić.

Kroz aktivnosti, rad i kapitalne projekte Memorijalni centar Sarajevo nastavlja svoju misiju čuvara povijesti i razvoja kulture sjećanja, saopćeno je iz Centra.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU