FOTO: Centar Zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom Londža

Centar Zenice uskoro će dobiti potpuno novo ruho, a koje već sada u završnoj fazi oduševljava sve prolaznike Londže.

Naime, radi se o izvođenju radova na izgradnji zelenog urbanog otoka koji se privode kraju, nakon čega će građani Zenice i posjetioci iz drugih gradova prolazeći ovom dionicom uživati u revitaliziranom dijelu grada i novom urbanom mobilijaru.

Firma „SIGMA-SK“ d.o.o. Zenica, koja izvodi radove, privodi kraju ovaj projekt čija je vrijednost 185.064,75 KM sa PDV-om, dok Fond za zaštitu okoliša FBiH projekat sufinansira sa 80.500 KM prema aplikaciji Grada Zenica u 2020. godini.

Prema riječima Jakute Imširović, šefice Sektora za ekologiju i komunalne poslove, izvode se radovi na uređenju zelenog urbanog otoka u centru grada gdje je većina prostora betonirana i bez prevelike količine zelenih površina.

„Prostor je do sada bio narušen i negativno uticao i na estetski izgled prostora i povećavao površinsko otjecanje. Lokalitet se nalazi uz saobraćajnicu i parking, stoga će povećanje zelene površine imati za cillj ublažavanje emisije prašine porijeklom iz saobraćaja. Na prostoru se nalazi i cijenjena vrsta tise, koja se ovim projektom izdvaja uz dodatak moderne hortikulture“, pojašnjava Imširović.

Ističe kako će urbani otok doprinijeti smanjenju temperature na užem prostoru i bližoj okolini, poboljšavajući na taj način uvjete boravka u ljetnim mjesecima što je izuzetno važno u svjetlu činjenice da se Zenica usljed promjene klimatskih uticaja posljednjih nekoliko godina ubraja u najtoplije gradove Bosne i Hercegovine.

„Uskoro se nadamo finalizaciji projekta i apelujemo na građane da vode računa o ovom dijelu grada kako bismo što duže uživali u revitaliziranom dijelu grada i novom urbanom mobilijaru“, zaključila je Imširović.

foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža

The post FOTO: Centar Zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom Londža appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU