20 C
Sarajevo
Utorak, 30 svibnja, 2023

FOTO: Centar Zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom Londža

Centar Zenice uskoro će dobiti potpuno novo ruho, a koje već sada u završnoj fazi oduševljava sve prolaznike Londže.

Naime, radi se o izvođenju radova na izgradnji zelenog urbanog otoka koji se privode kraju, nakon čega će građani Zenice i posjetioci iz drugih gradova prolazeći ovom dionicom uživati u revitaliziranom dijelu grada i novom urbanom mobilijaru.

Firma „SIGMA-SK“ d.o.o. Zenica, koja izvodi radove, privodi kraju ovaj projekt čija je vrijednost 185.064,75 KM sa PDV-om, dok Fond za zaštitu okoliša FBiH projekat sufinansira sa 80.500 KM prema aplikaciji Grada Zenica u 2020. godini.

Prema riječima Jakute Imširović, šefice Sektora za ekologiju i komunalne poslove, izvode se radovi na uređenju zelenog urbanog otoka u centru grada gdje je većina prostora betonirana i bez prevelike količine zelenih površina.

„Prostor je do sada bio narušen i negativno uticao i na estetski izgled prostora i povećavao površinsko otjecanje. Lokalitet se nalazi uz saobraćajnicu i parking, stoga će povećanje zelene površine imati za cillj ublažavanje emisije prašine porijeklom iz saobraćaja. Na prostoru se nalazi i cijenjena vrsta tise, koja se ovim projektom izdvaja uz dodatak moderne hortikulture“, pojašnjava Imširović.

Ističe kako će urbani otok doprinijeti smanjenju temperature na užem prostoru i bližoj okolini, poboljšavajući na taj način uvjete boravka u ljetnim mjesecima što je izuzetno važno u svjetlu činjenice da se Zenica usljed promjene klimatskih uticaja posljednjih nekoliko godina ubraja u najtoplije gradove Bosne i Hercegovine.

„Uskoro se nadamo finalizaciji projekta i apelujemo na građane da vode računa o ovom dijelu grada kako bismo što duže uživali u revitaliziranom dijelu grada i novom urbanom mobilijaru“, zaključila je Imširović.

foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža foto: centar zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom londža

The post FOTO: Centar Zenice uskoro u potpuno novom ruhu, građani oduševljeni zelenim urbanim otokom Londža appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU