(FOTO) Marš mira prvi put će proći trasom na kojoj i danas ima posmrtnih ostataka i odjeće

Ekipe na terenu već deset dana rade na uređenju trase puta od Buljima do Kameničkog brda kojom će se prvi put, nakon 24 godine, kretati učesnici Marša mira.

Radi se o trasi od oko 10 kilometara preko Kameničkog brda, koja je izbjegavana svih prethodnih godina zbog zahtjevnosti i nesigurnosti. Ove godine će, prvi put nakon 1995., ovom trasom proći hiljade ljudi.

Na trasi su i prethodnih dana pronađeni lični predmeti i posmrtni ostaci Srebreničana koji su se u julu 1995. kretali tom dionicom pokušavajući doći do slobodne teritorije, Kladnja ili Tuzle. Do trase, koja je u pripremi, dolazi se teškim, strmim šumskim putem. Nemoguće je doći nekim prevoznim sredstvom. Samo šuma i oznake koje su sada postavljene, a kojih nije bilo te ‘95. godine. I preživjeli su tu s ekipom Anadolu Agency (AA).

Kreću se istim putem kao i prije 24 godine, kada su pokušavali doći do slobodne teritorije. Kako su se uspjeli snaći u šumi, po noći i dok su iza ili pored njih naoružani ljudi, ni sami ne znaju. Uglavnom, kako kažu, bolje su se tada snalazili u šumi nego danas.

Predsjednik pododbora za Marš mira Munir Habibović izjavio je za AA da četiri čovjeka deset dana rade na pripremi trase koja bi trebala biti spremna za ovogodišnji Marš mira.

“Sada smo u blizini Bokćina potoka. Četiri čovjeka već deset dana rade na trasi. Vrše ručne radove zbog nepristupačnosti terena. Ova trasa je jako bitna. Po ovim šumama smo mi 1995. godine tražili spas. Kameničko brdo je poznato po padu ‘Bukve’, tamo smo za jedan dan izgubili više od 1.000 ljudi”, pojasnio je Habibović.

Podsjetio je da je trasa bila pripremljena i prošle godine, ali zbog vremenskih uslova nisu se usudili da puste hiljade ljudi da prođu ovom zahtjevnom dionicom.

“Već tri godine radimo na ovome kako bi vratili autentičnu stazu iz ‘95. Smisao Marša mira i jeste da se oda počast stradalima i pruži podrška preživjelima kojih je svake godine sve manje. Kako koja godina sve će nas biti manje. Na ovoj trasi smo u posljednje tri godine pronašli posmtne ostatke, odjeću… Učesnici Marša mira će imati priliku da to vide, ali bih ih zamolio da ništa ne diraju”, istakao je Habibović.

Imaju, kako je kazao, u Maršu mira i djecu Srebreničana koji su ‘95. prolazili ovim putem, i koji žele da prođu ovom trasom i vide kojim putem su im roditelji prolazili na putu do slobodne teritorije.

“Prije dva dana smo provjeravali i do sada imamo oko 2.200 prijavljenih učesnika za Marš mira. I ove godine očekujemo preko 5.000 prijava”, pojasnio je Habibović.

Na pripremi trase radi i Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice, koji već više od 14 godina u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije. U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne “Bukve”, vratio se s porodicom 2004. godine. Od tada pa do danas u šumama je pronašao do 260 posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila.

“Što se tiče trase mi kopamo i nalazimo posmrtne ostatke, odjeću, obuću. Sve što smo našli, našli smo pored puta. Pronašli smo ćebad u kojima su nošeni ranjenici, džempere…”, izjavio je Nukić za AA.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU