-11.2 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022
Još

  Foto: ‘Tito’ autora Safeta Zeca vraćen svojoj matičnoj kući u Tuzlu

  U Centar za kulturu Tuzla, u sklopu kojeg se nalazi Međunarodna galerija, vraćena je vrijedna nestala umjetnička slika ‘Tito danas II’ autora Safeta Zeca iz 1975.godine. Slika je nestala iz zbirke Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije, a u srijedu je vraćena u prostorije galerije.

  ˝Zahvaljujemo se Centru protiv krijumčarenja umjetninama, NLB Banci, Tužilaštvu Tuzlanskog kantona i Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji su sarađivali i učestvovali u pronalasku i povratu djela˝, saopštili su iz Centra za kulturu Tuzla.

  foto: ‘tito’ autora safeta zeca vraćen svojoj matičnoj kući u tuzlu
  - Oglašavanje -

  Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije broji 86 umjetničkih djela, od kojih je 77 slika i 9 skulptura. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2013.g. proglasila zbirku nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a prilikom popisa djela je ustanovljeno da djelo „Tito danas II“ nedostaje u kolekciji.

  Redovnim popisom djela iz 2011. godine je utvrđeno da u fundusu Međunarodne galerije portreta nedostaju još 72 umjetnička djela, o čemu su obaviještene nadležne institucije koje su započele aktivnosti vezane za pronalaženje i povrat umjetnina koje nedostaju u galeriji.

  Djelo Safeta Zeca ‘Tito danas II’ predstavlja dio kultuno-umjetničkog naslijeđa Bosne i Hercegovine i posjeduje veliku kulturnu, historijsku, stilsku i umjetničku vrijednost. Slika je vraćena u galeriju sa vidljivim oštećenjima i bit će neophodno izvršiti restauraciju, što iziskuje velika novčana sredstva.

  Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine, krađu kulturnog dobra ili umjetničkog djela definiše kao tešku krađu, zbog čeka je potrebno skrenuti pažnju na problem nestanka umjetnina iz galerija ili privatnih kolekcija. ˝Apelujemo na državne institucije, javne ustanove, pravna lica i građanstvo da sarađuju prilikom pronalaska umjetničkih djela i obavijeste nadležne institucije ukoliko dođu do saznanja gdje se nalaze nestala djela˝, navode iz Centra za kulturu Tuzla.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO