Gdje završava droga koju policija u BiH zaplijeni i koliko je oduzeto narkotika u prošloj godini

Policijski službenici širom Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou zaplijene na stotine kilograma opojnih sredstava raznih vrsta prilikom kriminalističkih istraga.

Pripadnici UIO, OSA-e i SIPA-e su krajem januara ove godine u Sarajevu zaplijenili ogromne količine kokaina.

Tom prilikom pronašli su i oduzeli čak 52 kilograma praškaste materije, koja svojim izgledom i bojom podsjeća kokain.

Sasvim sigurno da se radi se o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj zaplijenoj količini ove vrste droge na području Kantona Sarajevo.

Koliko je droge zaplijenjeno?

Prema zvaničnim podacima sarajevskog MUP-a, u prošloj godini zaplijenjena su skoro 23 kilograma raznih narkotika plus 86 komada sa ostacima drugih narkotika (stabljike, sjemenke, paketići, tablete i dr.).

Prema podacima do kojih smo došli od MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta u 2022. godini zaplijenjen je 321 kilogram raznih opojnih droga.

Iz MUP-a Republike Srpske nismo dobili zvanične informacije na naš upit od oduzetoj drogi u prošloj godini koja je pod njihovom ingerencijom.

Mi smo se pozabavili temom gdje ta droga u konačnici završava, na koji se način ona uništava i koje su institucije nadležne za taj proces.

Na koji se način droga uništava?

Uništavanje narkotika do kojih dođe policija jasno je definisano pravilnikom na nivou države Bosne i Hercegovine.

Preciznije, njega definiše Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete opojne droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora (Službeni glasnik BiH, 28/12).

“Uništavanje se vrši na osnovu naredbe Suda, pred Komisijom koju čini pet članova koje u skladu sa Zakonom imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na ranije dogovorenoj lokaciji”, pojašnjava Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS za portal Klix.ba.

U pogonima Termoelektrane Gacko u julu 2018. godine uništeno više od 700 kilograma opojnih droga. Ulična vrijednost uništenih narkotika u ovoj akciji procjenjena je na oko sedam miliona konvertibilnih maraka.

U Jajcu godinu dana kasnije također sprovedena akcija uništenja narkotika zaplijenjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je u pogonima firme “B.S.I.” uništeno približno 500 kilograma različitih vrsta opojnih droga čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 4,5 miliona KM.

Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću ministara BiH, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije sprovelo je ovu akciju.

U svijetu je nepisano pravilo da uništavanju velikih količina droge prisustvuju i predstavnici medija.

U Bosni i Hercegovini je i to pitanje regulisano pravilnikom, no pitanje je koliko se ono provodi. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Problem je što u većini slučajeva novinari i ne znaju da je u planu uništavanje droge, budući da se ono radi periodično.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU