GERB premijera Borisova pobjednik parlamentarnih izbora u Bugarskoj – TNTPortal

U Bugarskoj su danas održani parlamentarni izbori, a izlazne ankete predviđaju pobjedu partije desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) koju vodi premijer te zemlje Boyko Borisov.

Na izborima je pravo glasa imalo 6,35 miliona registriranih birača, a u utrci za novi saziv parlamenta koji broji 240 zastupničkih mjesta se natjecalo 30 političkih partija i koalicija sa ukupno 6.895 kandidata.

Bugarska nacionalna televizija (BNT) objavila je izlazne ankete koje je provela kompanija “Alpha Research“, a koje predviđaju da će sedam partija ili koalicija preći izborni prag od četiri posto.

Prema rezultatima izlaznih anketa partija GERB osvojila je 25,7 posto glasova, do je najjača opoziciona Bugarska socijalistička partija (BSP) osvojila 17,6 posto glasova.

Na trećem mjestu sa osvojenih 15,5 posto glasova je stranka Ima ovakav narod (ITN) koju vodi muzičar i glumac Slavi Trifunov, a na četvrtom mjestu je Pokret za istinu i slobode koji je osvojio 11 posto glasova.

Desničarska partija Demokratska Bugarska (DB) osvojila je 10,4 posto glasova, a ljevičarska koalicija je osvojila 4,2 posto glasova.

Izborne ankete predviđaju da će sa četiri posto osvojenih glasova u novi saziv bugarskog parlamenta ući i rasistička i nacionalistička partija VMRO, koju predvodi aktuelni ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakachanov.

Službeni rezultati parlamentarnih izbora u Bugarskoj bi trebali biti poznati sutra.​​​​​​​

federalna.ba/AAIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU