GLAS MALIH BIZNISA/ Zahtijevamo sad, kasno je u maju!

Glas malih biznisa zahtijeva hitno donošenje jasnih i nedvosmislenih mjera za pomoć svim privrednicima koje će im ojačati likvidnost i produžiti vrijeme u kojem mogu isplaćivati plate jer će se u suprotnom urušiti:

 • Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019 kako bi firme ojačale financijsku strukturu i povećale likvidnost (državi to nije veliki gubitak, firma je svaka KM velika)
 • Oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit jer dobiti ni u jednoj firmi neće biti tokom 2020 godine, a vi ćete ubirati porez na osnovu dobiti iz fenomenalne 2019. Pri tome nije važno je li to firma kojoj je skočila prodaja i proizvodnja (AS Grupa i Violeta – sjajni primjeri) ili je mala firma koja se suočava s propadanjem. Prve treba nagraditi zato sto su proizvodili onda kad su svi uvozili, pa danas mogu isporučiti prehrambene proizvode, lijekove, kemiju, toalet papir…), druge treba spasiti propasti i ojačati im likvidnost.
 • Oslobađanje plaćanja parafiskalnih nameta; takse na sume, vode, turizam, bilo šta sto ne doprinosi opstanku i očuvanju kompanija u BiH
 • Osloboditi firme plaćanja doprinosa (mjera u Hrvatskoj) do prestanka važenja izvanrednih uvjeta, zabrane kretanja i rada. Bez ikakvih razlika, jer i ovdje vrijedi isto pravilo kao u prethodnom stavu; uspješne treba nagraditi i omogućiti im dodatna sredstva da bi bez problema naručivali sirovine iz inostranstva, onim koji rade slabije ili ne rade nikako treba ojačati likvidnost da izdrže sto duže, odnosno do oporavka trista.
 • Subvencionirati 50% plata malim firmama i obrtima, te pogođenim izvoznim firmama
 • Izmijeniti zakon o PDV da se plača po naplati, a ne po izdatoj fakturi jer ce biti mnogo kašnjenja u plaćanjima pa firme neće moći financirati plaćanje PDV prije nego naplate (mi već imamo probleme naplate s bh. firmama)
 • Osloboditi PDV, poreza i carina sve donacije u opremi
 • Osloboditi plaćanja PDV kupovinu opreme za odbranu i liječenje korone.
 • Izglasati obavezan moratorij na rate kredita od 3 do 12 mjeseci za sve građane koji to zatraže (trenutno rješenje je da banka može odlučiti da li si sposoban)
 • Izglasati obavezan moratorij na rate kredita svim firmama koje sumnjaju da će imati problema s isplatama plata, obaveza prema dobavljačima (trenutno banka određuje da li si sposoban plaćati).
 • Fond za pomoć i garancije firmama koje uvoze deficitarne sirovine ili proizvode, a nisu to vise u mogućnosti jer im kupci nisu platili na vrijeme, jer su povećane cijene nabave ili transporta na međunarodnom tržištu, jer su promijenjeni uvjeti plaćanja (promptno umjesto odloženog, po isporuci, dokumentarnim akreditivom…)
 • Rebalans budgeta na svim nivoima (država, entiteti, kantoni, Opštine) u kojim je jasno vidljivo da će se ukinuti sva potrošnja državnog aparata koji je nepotreban u ovakvim uvjetima. Danas je Milan Tegeltija izjavio da je u budžetu BiH predvidjelo 30mil KM za rast plata, a planiraju se nabavke automobila, zgrada, namještaja, putovanja. Uštedjeti se mora sto vise na svim nivoima kako bi se izdržao pritisak na budžete koji se nece puniti kako je procijenjeno i obezbjedila pomoć privredi.
 • Smanjenje nadoknada, paušala i svih primanja svim zastupnicima i državnim uposlenicima, osim onih koji rade pojačano tokom borbe protiv virusa na svim nivoima jer svejedno ne rade i ne zasjedaju kako bi se solidarisali s privredom i pokazali da im je stalo do stanovnika BiH.
 • Ukidanje toplih obroka i prijevoza svim državnim uposlenicima koji ne rade tokom posebnih mjera
 • Pronaći način da se nagrade i stimulusu svi koji rizikuju da obole od korone virusa kako bi liječili ili redovno snabdijevali građane BiH (Doktori i medicinsko osoblje, vozači kamiona koji putuju po cijeloj Europi kako bi snabdjeli BiH ili izvezli ono malo robe sto ide prema zapadnim kupcima, plaćanje prekovremenog policajcima, vojsci, snagama sigurnosti, radnicima koji dezinficiraju i ciste, osoblju koje radi na šalterima i kasama…)
 • Osloboditi firme poreza na stimulacije radnicima koji rade prekovremeno dok traju izvanredni uvjeti (doktori, vojska, policija, radnici u proizvodnji i prodaji…).
 • Smanjiti kirije za 50% u Opštinskim i sličnim prostorima (federacija i kantoni su donijeli odluke, Opštine nisu – osim Opštine Stari Grad)
 • Napraviti plan sjetve, uložiti i obezbjediti sjeme, preorati svaki m2, posaditi sve kulture koje trebaju BiH i osigurati poticaje). Na taj nacin smanjiti uvoz i vanjsko-trgovinski deficit u ovoj oblasti (mislim da 1milijardu gubimo na poljoprivrednim proizvodima godišnje)
 • Napraviti strategiju razvoja bh. turizma nakon posebnih mjera u svijetu uzimajući u obzir promijene putovne navike, paniku na tržištima, pojačane kontrole tijekom putovanja
 • Napraviti strategiju oglašavanja bh. turističkih potencijala, pripremiti sve materijale i oglašavati u inostranstvu.
 • špeditere osloboditi avansnog plaćanja federalne takse od 25KM (FIA zatvara od 1.4. i apeluju da se federalna taksa koju špediteri nekoliko puta dnevno koriste uplati avansno u većem iznosu)
 • Poziv privredi i privatnim licima koji imaju sredstava (u BiH i dijaspori) da sudjeluju u akciji solidarnosti za kupovinu svih potrepština za liječenje od korona virusa, za pomoć ugroženim. Pri tome jasno i transparentno navesti sve sto je potrebno, cijene, ukupni iznos, omogućiti online prikaz prikupljenih sredstava, utroška i pravdanja u realnom vremenu. Za nadzor fonda nezavisnosti staviti provjerene nestranačke kadrove i osobe koje su stručnjaci u nabavi, financijama, medicini…

Znam da ovo zvuči puno, ali ovo nije ništa sto zemlje okruženja i Europe već ne rade. Znam da država nema sve ove pare, ali sreća pa mi nismo previse zadužena zemlja i da imamo dosta prostora za zaduživanje. Znam i da ne moramo graditi ništa nekoliko godina, ali da ljudi moraju jesti.Znam da trebamo razmišljati o svakom bh. građaninu da ostane pri pameti tokom ovog ludila. Znam da trebamo pomoći privrednicima da počnu razmišljati o podizanju biznisa, a ne o troškovima koje moraju skresati i radnim mjestima koje moraju ugasiti. Jer promjena smjera razmišljanja poduzetnika, promjena njihovog raspoloženja iz depresije u nadahnuće, može značiti vise nego ista na svijetu da ovu zemlju dignu na noge u rekordnom roku.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU