Glazbeni vremeplov u Ljubuškom povodom Svjetskog dana glazbe

Udruga mladih Agape organizira glazbeni vremeplov povodom Svjetskog dana glazbe koji se svake godine obilježava 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta.

Glazbeni vremeplov održat će se 12. i 13. lipnja u gradskom parku u Ljubuškom.

Cilj je manifestacije potaknuti mlade na konzumiranje kvalitetnije glazbe i podsjetiti na ono što se slušalo nekad.

Predsjednik spomenute udruge Ivan Mlinarević kazao je u izjavi za Fenu kako se vremeplovom želi donijeti dašak drukčije glazbe u ovaj grad.

– Želimo podsjetiti prvenstveno mlade, ali i sve zainteresirane goste na ono što se nekad slušalo, ali ih i potaknuti na konzumiranje kvalitetnije glazbe, što mladi danas ne rade jer previše podliježu modernim trendovima i tzv. ‘trashu’. Osim toga, ovo je dobra prilika i da proslavimo Svjetski dan glazbe – istaknuo je Mlinarević.

Na glazbenom vremeplovu nastupit će i DJ Velo i Get Vintage.

Udruga mladih Agape jedna je od najaktivnijih udruga u Hercegovini, a često organizira razne manifestacija poput nedavnih tribina “Aktiviraj se!”.

Pored toga, Agape svake godine organizira jedinstvenu manifestaciju u gradu – “Pozdrav ljetu”, koja će se ove godine održati peti put.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu.

Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

(FENA) I.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU