1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Godine u kojima se nije obavljao hadž zbog epidemija

Tokom stoljeća od kada je hadž propisan u devetoj hidžretskoj godini, veliki broj hadžija svake godine pohodi Bejtullah u Meki da izvrši petu islamsku obavezu.

Ali od zore islama, islamski svijet svjedoči teškim okolnostima u kojima su muslimani bili spriječeni da idu na hadž iz straha od nevolja na putu u određenim sezonama ili za vrijeme kada je harem kontrolirala šiijska sekta ismailija-karmata.

Iako je hadž obavezan svakom zdravom odraslom muslimanu koji ga može izvršiti, ipak to nije bilo moguće u nekim godinama zbog nedostatka sigurnosti ili straha od epidemija i bolesti ili zbog poteškoća na putu.

U ovom članku izložit ćemo primjere kada su u nekim sezonama hadžije bile onemogućene da obave hadž zbog epidemija i straha od bolesti i infekcije.

Širenje virusa korone se pretvara u međunarodnu krizu kojoj se ne nazire kraj i mnogi očekuju da sezona hadža bude otkazana ove godine, kako bi se izbjegle masovne tragedije koje su se dešavale u sličnim situacijama kroz historiju.

Izbijanja kuge

Godine 1814. oko osam hiljada ljudi je umrlo od epidemije kuge u zemlji Hidžaza, što je dovelo do prekida hadža u godini kuge.

  Očevi koji prisustvuju porođaju kasnije se više brinu o djeci

Epidemije su takođe izbile 1837. godine tokom razdoblja hadža, a trajale su sve do 1892. godine, a u tom je razdoblju svakoga dana umiralo hiljadu hodočasnika.

Vijek epidemija

Prva epidemija kolere počela je u devetnaestom vijeku u periodu između 1817-1824., i bila je poznata kao “azijska kolera”, a izbila je iz indijskog grada Kalkute i proširila se širom jugoistočne Azije, na Bliski istok, istočnu Afriku i mediteransku obalu.

U tom razdoblju hiljade hodočasnika je umrlo od epidemije, koja se preselila iz glavnog žarišta u istočnoj i južnoj Aziji, na hodočasničke rute i u Meku, a 1831., epidemija iz Indije ponovo se proširila i odnijela živote mnogih hodočasnika.

Do 1840. godine dešavale su se povremene sezone epidemije, kao i od 1846. do 1850.

Tzv. „epidemija četvrte kolere“ 1863. godine odnijela je desetine hiljada žrtava u Hidžazu i širom Bliskog Istoka, te se preselila u Rusiju, Evropu i Afriku. Za samo nekoliko godina žarišta kolere postala su uobičajena u gradovima Evrope, Rusije, pa čak i Sjeverne Amerike.

Egipat je 1858. i 1864. godine pomagao u pokušaju da se suzbije širenje zaraze angažirajući ljekare i obezbijedivši karantin, a 1892. izbijanje epidemije se poklopilo sa sezonom hadža i uzrokovalo brojne smrti, te su mnoge hadžije ukopane u Meki.

  Neko je stavio oglas za prodaju na auto, ali jedna stvar nasmijala je potencijalne kupce

Saff

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU