Godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada u Ženevi

0
45

-U Ženevi se održava Godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada (MOR), a predstavnik sindikata u delegaciji BiH na tom zasjedanju je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) i Konfederacije sindikata BiH.

Ove godine obilježava se 100. godišnjica postojanja i rada jedine tripartitne organizacije na svijetu u kojoj ravnopravno djeluju predstavnici vlada, sindikata i organizacija poslodavaca iz zemalja članica.

Poseban značaj ove godine dat je pitanjima univerzalne socijalne zaštite ljudskog dostojanstva, socijalne pravde i održivog razvoja, okončanja nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, slobode udruživanja i efektivnog priznavanja prava na kolektivno pregovaranje, kao temelja dostojanstvenog rada, a diskutovat će se i o poslovima i vještinama za svjetliju budućnost i budućnosti bez dječjeg rada.

Konferencija, koja se često naziva međunarodnim parlamentom rada, ima nekoliko glavnih zadataka. Prvo, postoji izrada i usvajanje međunarodnih standarda rada u obliku konvencija i preporuka. Konferencija, takođe, nadzire primjenu konvencija i preporuka na nacionalnom nivou. Ona razmatra izvještaje koje vlade svih država članica moraju podnijeti, detaljno opisujući njihovu usklađenost sa obavezama koje proizlaze iz ratifikovanih konvencija, kao i njihov zakon i praksu u odnosu na konvencije i preporuke (ratificirane ili ne) o kojima su zatraženi izvještaji.

Godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada u Ženevi traje od 10. do 21. juna, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare