Gornji Vakuf: Editi Ramić smanjena kazna za poticanje na pljačku tetke

Nakon ponovljenog postupka Kantonalni sud u Novom Travniku smanjio je kaznu sa pet na dvije godine zatvora za Editu Ramić koja se tereti za poticanje razbojnika da opljačkaju njenu tetku koju su na kraju usmrtili.

Ahmed Imamović (1966.) iz Zenice, Zikret Sarajlić (1992.) iz Travnika i Nedžad Sarajlić (1995.) iz Zenice osuđeni su ranije na po 19 godina zatvora za razbojništvo i ubistvo koje su počinili 13. marta 2017. godine u Gornjem Vakufu. Ramić je tada osuđena na pet godina, ali je Vrhovni sud poništio presudu i naredio ponovni postupak u njenom slučaju.

Edita Ramić je, kako se navodi u presudi, postupajući u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i za optužene Ahmeda Imamovića, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića, nagovarala njih trojicu da u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u naselju Gornja Mahala, oduzmu novac od oštećene Almase Bilkić, a koja je njena tetka, te im dala informacije o tačnom opisu i rasporedu prostorija u kući gdje je stanovala ubijena, opisu prilaza kuće, podatak da živi sama, da pije lijekove, o vremenu kada ide na spavanje, da prima njemačku penziju, da u kući ima najmanje 30.000 KM, svjesna da će Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić nasilno ući u kuću oštećene i pri tome primijeniti silu prema njoj radi oduzimanja novca i dragocjenosti, a za tu informaciju bi dobila dio otuđenog novca.

Sedamdesetogodišnju Almasu Bilkić su usmrtili tako što su je vezali dok je spavala, a potom rukama ugušili. Tijelo je pronašla komšinica, piše klix.ba

Nakon što su opljačkali i usmrtili Almasu razbojnici su pobjegli izvan BiH i uputili se u Holandiju. Prvi je uhapšen Nedžad Sarajlić koji je sve priznao policiji, a za drugom dvojicom je bila raspisana potjernica te su naknadno uhapšeni.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU