Gotova za čas: Čokoladna torta bez pečenja

Sastojci:

100 g piškota,
100 g keksa s maslacem,
125 g maslaca,
450 g čokolade za kuhanje,
600 ml slatkog vrhnja,
5 kašika amaretta,
1 kašika kakaa za kolače,
1 vanilin šećer.

Priprema:

  1. Piškote i kekse dobro smrvite valjkom za tijesto.
  2. Maslac otopite, ulijte u posudu u koju ste stavili smrvljene kekse te izmiksajte.
  3. Kalup za tortu namastite i pobrašnite. Po njemu rasporedite smjesu te je dlanovima dobro pritisnite uz dno kalupa.
  4. Čokoladu nožem usitnite, stavite u drugu zdjelu pa miješajući otopite na pari.
  5. Dobro umutite 600 ml slatkog vrhnja.
  6. U šlag pažljivo umiješajte amaretto i otopljenu čokoladu.
  7. Sve dobro izmiješajte.
  8. Tako dobivenu gustu smjesu čokolade i šlaga razmažite po podlozi pa površinu izravnajte nožem.
  9. Gotov kolač ostavite u frižider 4 sata.
  10. Nakon hlađenja tortu izvadite iz kalupa te pospite kakaom u prahu koji ste prethodno prosijali. Po želji, ukrasite rastopljenom čokoladom.

 

avaz.ba

 

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU