13.8 C
Sarajevo
Utorak, 30 svibnja, 2023

Grad Sarajevo predsjedavat će međunarodnom asocijacijom IAPMC

Grad Sarajevo će u narednih godinu dana predsjedavati međunarodnom asocijacijom “Gradovi glasnici mira” (IAPMC), najaveljeno je danas na 30. generalnoj skupštini ove UN asocijacije, koja je okončana je danas u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da je za Grad Sarajevo ovo izuzetno priznanje, ali i velika odgovornost.

– Za glavni grad Bosne i Hercegovine ovo je izuzetno priznanje, ali i velika odgovornost, pogotovo danas kada je više nego ikad potreban glas mira i stabilnosti, povezivanja i zbližavanja ljudi različitih vjera, tradicija i civilizacija. Mi smo ohrabrenje, podsticaj da se shvati i prihvati na primjeru Sarajeva da je moguće živjeti zajedno – kazao je Skaka.

Smatra da lokalne vlasti, gradovi i općine mogu daleko više doprinijeti učvršćivanju mira kroz međunarodnu saradnju i podršku.

– Njihova vitalnost i dobro poznavanje potreba svojih stanovnika čini ih humanijim i sposobnijim da lakše shvataju i efikasnije reaguju u kriznim situacijama – istaknuo je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Ovaj međunarodni događaj za Grad Sarajevo bio je idealna prilika da nastavi institucionalno širiti međunarodne veze, jačati poziciju i prisutnost u gradovima Evrope i svijeta. Skaka je imao radne sastanke s kolegama iz Coventryja iz Velike Britanije, prvim gradom s kojim se Sarajevo pobratimilo, zatim Auschwitza, Kotora, Volgograda, Prilepa i drugih.

Dušan Stojanović, zamjenik generalnog sekretara IAPMC-a, ističe da ova asocijacija danas broji 115 članova, te da je Sarajevo na poziv Slovenj Gradeca 2005. primljen u članstvo ove asocijacije. Glavni grad BiH je 2009. godine organizovao generalnu skupštinu.

– Radi se o gradovima koji su patili u bilo kom periodu svoje historije, bilo da se radi o Drugom svjetskom ratu ili proteklom ratu na Balkanu. Naša organizacija je zapravo dobra platforma na kojoj gradovi mogu da razmjenjuju informacije i dobre prakse kada je u pitanju promocija kulture mira, međusobnog razumijevanja i kooperacije – rekao je Stojanović.

Na sarajevskoj generalnoj skupštini, gradovi Prilep i Sremski Karlovci, zvanično su postali članovi velike porodice evropskih i svjetskih gradova glasnika mira.

U protekla dva dana, u fokusu Generalne skupštine IAPMC-a bile su danas veoma aktuelne teme. Govoreno je o promociji kulture mira u 21. stoljeću, ciljevima održivog razvoja, činjenju gradova inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim, a bilo je riječi i o migracijama stanovništva te ulozi gradova i njihovog djelovanja na posljedice ovog fenomena.

Susret gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti u Sarajevu okončan je usvajanjem “Sarajevske deklaracije”, koja predstavlja doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti, solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

federalna.ba/Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU