Građani pozvani na aktivnije učešće: Objavljen “Budžet FBiH za građane za 2023. godinu”

Federalno ministarstvo finansija je s ciljem jačanja povjerenja građana u institucije Federacije izradilo dokument „Budžet Federacije BiH za građane za 2023. godinu“. Namjera je da se šira javnost uputi u osnovne finansijske termine, te da se na jednostavan način prikaže kako se budžet planira, izrađuje, usvaja i izvršava.

Iz resornog ministarstva naglašavaju svoju obavezu da građane informiraju o izvorima prikupljenog novca i načinu njegovog trošenja, a s obzirom na to da i oni pune državni trezor.

“Ovim dokumentom nastojali smo prikazati prihode Federacije BiH koji se planiraju ostvariti u 2023. godini, te na što se namjeravaju trošiti prikupljena sredstva, odnosno način raspodjele troškova. U prvom dijelu definirali smo osnovne proračunske pojmove i aktivnosti koje se poduzimaju od pripreme do usvajanja proračuna, a u drugom dijelu prikazali smo pojedinačne stavke prihoda i rashoda Vlade Federacije BiH za 2023. godinu“, pojasnila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Također, objavljivanjem ovog dokumenta, ističu iz resornog ministarstva, žele se potaknuti građani na aktivnije uključivanje putem davanja preporuka, prijedloga, ali i kritika, što je od izuzetnog značaja i predstavljat će osnovu za izradu budžeta u narednom periodu.

Osnovna ideja „Budžeta za građane“ je unapređenje budžetskog mehanizma, a učešće građana u ovim procesima doprinosi i donošenju kvalitetnijih odlukate stvaranju građanske kulture. Stoga je intencija ministarstva da odgovori na osnovna pitanja o Budžetu FBiH, kako bi se unaprijedio proces upravljanja javnim finansijama.

“Budžet za građane za 2023. godinu” objavljen je na web stranici Federalnog ministarstva finansija (link), te uz kratki videoprikaz i na stranici Vlade Federacije BiH (link), javili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

radiosarajevo

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU