Gradit će se biciklistička staza od Jajca do Busovače

Načelnici pet općina s područja Srednjobosanskog kantona potpisali su u četvrtak u Travniku sporazum o sudjelovanju u projektu “Staza stare pruge”, kojim je previđena izgradnja biciklističke staze na trasi nekadašnje željezničke pruge od Jajca do Busovače

Kako je rečeno, cilj projekta je razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, a potpisivanjem sporazuma finalizirana je njegova financijska konstrukcija, čija ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Za projekt “Staza stare pruge” Europska unija izdvojila je 195.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta “EU4Business”.

Načelnici pet općina naveli su da više od stotinu kilometara revitaliziranog područja predstavlja novi potencijal za razvoj tzv. cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline, a, kako je istaknuto, prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, trasiranje GPS-om te obilazak kompletne staze.

Projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević kazao je da će biciklistička staza, u kombinaciji s turističkim obilaskom ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, te gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, biti promovirana na međunarodnom planu.

  • Projektom “Staza stare pruge” bit će kreiran novi proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tijekom ljeta. Cilj je obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenje i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni – dodao je Matošević.

Projekt “Staza stare pruge” implementiraju Turistička zajednica SBK i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ).

  • Ovaj projekt jedan je od 34 razvojna projekta koji se realiziraju pod okriljem Europske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH – kazala je direktorica Agencije REZ Maja Kišić.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, projekt “EU4Business” potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Projekt je vrijedan ukupno 16,1 miliona eura, a zajednički ga financiraju EU, u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava, i Savezna Republika Njemačka s 1,1 miliona eura.

“EU4Business” dio je programa “Lokalne razvojne strategije – Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH”, koji podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj SR Njemačke.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU