Gradonačelnik Kasumović otvorio manifestaciju – Zenička čimburijada 2024

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović otvorio je tradicionalnu manifestaciju – Zenička čimburijada 2024. Organizator manifestacije je Forum građana Zenice, a pokrovitelj Grad Zenica. Čimburijada, kao stoljetna tradicija, zasigurno spada u nematerijalnu baštinu našeg grada i zemlje, te je kao takvu treba njegovati.

U svom obraćanju prilikom otvaranja manifestacije, gradonačelnik Kasumović istakao je kako “ove godine manifestacija zeničke Čimburijade, starog i lijepog narodnog običaja našeg kraja, poklapa se sa svetim mjesecom ramazanom, te se stoga očekuje manje posjetitelja, ali je želja organizatora očuvati ovu tradiciju.”

“Zenica je multietnički i evropski grad koji njeguje običaje svih svojih građana, zato su organizatori pazili da danas budu dobri domaćini svima, posebno našim gostima, studentima iz Slovenije i Hrvatske koji rade na istraživanju ovog specifičnog običaja. S druge strane, za sve naše sugrađane koji će večeras biti na nogometnoj utakmici bh reprezentacije, bit će podijeljeno 1.400 čimbura onoga trenutka kada zenički top oglasi kraj posta”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Na kraju, gradonačelnik Zenice, poručio je da nema naroda i zemlje bez običaja i tradicije te svima poželio sretan početak proljeća.

The post Gradonačelnik Kasumović otvorio manifestaciju – Zenička čimburijada 2024 appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU