3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Gradska uprava Zenica: U obavezi smo primjenjivati Odluku koja je na snazi

Gradska uprava Zenice danas je u saopćenju za javnost odbacila pojašnjenje ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića da je odgovorna za novonastalu situaciju u vezi sa pripremom i ovjerom dokumentacije za prijavu na konkurs za prijem u radni odnos prosvjetnih radnika sa područja grada Zenice.

– Važećom Odlukom o gradskim administrativnim taksama, koja je usvojena na 33. sjednici Gradskog vijeća utvrđene su kategorije pravnih i fizičkih lica koje su oslobođene od plaćanja taksi. Shodno članu 13. tačka 13. Odluke, od plaćanja taksi oslobođeni su spisi i radnje u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i ostvarivanja prava iz radnog odnosa – navodi se u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Dodaje se da je djelimično tačno da su prosvjetni radnici u Zenici po prvi put morali plaćati ovjeru dokumentacije, ali da se to odnosi isključivo na prosvjetne radnike koji imaju zasnovan radni odnos do 15. augusta.

-Od plaćanja taksi i ove godine oslobođeni su prosvjetni radnici koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – dodaju iz Gradske uprave.

Kada je riječ o dosadašnjoj praksi ovjere dokumentacije prosvjetnih radnika koji se pripremaju za prijavu na javni konkurs, pojašnjavaju da je na isti način ovakva pravna situacija bila normirana i Odlukom o općinskim administrativnim taksama iz 2004. godine kada je Vijeće općine Zenica, na prijedlog Komisije za propise, donijelo autentično tumačenje odredbe člana 13. tačka 13. Odluke u kojem je navedeno da su plaćanja općinske administrativne takse oslobođena sva lica koja se prijavljuju na konkurs za zaposlenje, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili su u radnom odnosu na određeno vrijeme.

  (VIDEO) DIVNA PRIČA U TRAVNIKU / Počeo “Kreativni ljetni raspust”

-Kako u konkretnom slučaju ne postoji autentično tumačenje odredbe člana 13. tačka 13. Odluke o gradskim administrativnim taksama, Gradska uprava je u obavezi da primjenjuje Odluku koja je na pravnoj snazi i koju je usvojilo Gradsko vijeće Zenice – navode iz Gradske uprave.

Također, saopćavaju da su Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a 30. novembra 2017. godine proslijedili inicijativu kojom se traži izmjena dijela teksta konkursa za prijem prosvjetnih radnika s prijedlogom da se u tekstu konkursa navede da kandidati mogu dostaviti dokumentaciju u neovjerenoj kopiji, a da ovjerene kopije ili originale dokumentacije dostavljaju prije zaključivanja ugovora o radu.

Kako je navedeno u saopćenju Gradske uprave, u odgovoru koji je resorno ministarstvo dostavilo Gradu Zenica navedeno je kako je zbog pojave manipulacija u vezi sa dokumentacijom, zauzeto konačno stajalište strana potpisnica Kriterija da se na konkurse dostavlja samo originalna dokumentacija ili ovjerene kopije iste. Također, u navedenom odgovoru je predloženo da Gradsko vijeće Zenice razmotri mogućnost da se prosvjetnim radnicima omogući besplatna ovjera dokumentacije i to tokom cijele godine kako bi se izbjegle gužve na šalterima Gradske uprave.

  Nastavljen pozitivan trend u TK: Nema novozaraženih osoba

Poznata je i praksa, kažu iz Gradske uprave, drugih kantona, prije svega Sarajeva i Tuzle, koji prihvataju prijem neovjerene dokumentacije u postupku prijave na javni konkurs za prijem u radni odnos.

-S ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja i olakšanja prosvjetnim radnicima u Zenici, gradonačelnik Fuad Kasumović primio je jučer nezadovoljne prosvjetne radnike, s kojima je razgovarao o mogućem izlasku iz ove situacije. Kao najbrže i najprihvatljivije rješenje, predloženo je prihvatanje pozitivne prakse gradova Sarajeva i Tuzle, te donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 13. tačka 13. Odluke o gradskim administrativnim taksama, od strane Gradskog vijeća Zenice – saopćeno je iz Gradske uprave Zenica.

(FENA) L.A.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU