Gradsko vijeće usvojilo Odluku o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Odluka o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.

Tom odlukom utvrđen je 5. april kao Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. kako bi se, na prigodan i dostojanstven način, obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, te odala počast građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.

Gradsko vijeće službenim obavještenjima Mandatno – imunitetske komisije upoznato o prestanku mandata gradskog vijećnika Vedrana Dodika. Također, informacijom Mandatno – imunitetske komisije, Gradsko vijeće je službeno upoznato o dodjeli mandata gradskoj vijećnici Almi Jašarević koja je, davanjem svečane izjave, primila dužnost i stekla prava i obaveze gradske vijećnice.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dopunama Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o odobravanju sredstava Tekuće rezerve za nabavku dva motocikla za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Prve policijske uprave.

Na sjednici je usvojena i Odluka o kandidaturi Grada Sarajeva za kreativni grad filma UNESCO-a,  kojom se daje saglasnost gradonačelniku da preduzme sve aktivnosti u cilju zadovoljavanja uslova aplikacije i podnošenja validne dokumentacije za uspješnu kandidaturu Grada Sarajeva za status grada filma unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

U nastavku zasjedanja je usvojen izvještaj o radu i poslovanju JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu. Putem izvještaja su gradski vijećnici upoznati o realizaciji različitih edukativnih, sportskih i rekreativnih projekata i programa, te ostalih aktivnosti što je, na kraju godine, rezultiralo pozitivnim poslovanjem. Tako je, između ostalog, nastavljena realizacija sistemske škole plivanja. Napravljen je pomak u 2018. godini, tako da je na ovaj način unaprijeđen sistemski oblik edukacije i kroz njega je u 2018. godini prošlo 3.438 učenika. Komercijalnu školu plivanja u 2018. godni i pored organizovane sistemske škole plivanja pohađao je veliki broj polaznika. Kroz organizaciju nekoliko međunarodnih sportskih takmičenja, preduzeće je u 2018. godini dodatno učinilo napore i u pravcu promocije vodenih sportova.

Usvojen je i izvještaj o provođenju Odluke o uslovima i postupku prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva u 2018. godini iz nadležnosti Gradske službe za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Također je usvojen izvještaj o realizaciji konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2018./2019. godini. Značajno je napomenuti da je Grad Sarajevo, u školskoj 2018./2019. godini, dodijelio 294 stipendije, u ukupnom iznosu od 264.700 KM.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo za 2018. godinu.

Gradski vijećnici su razmotrili Nacrt plana djelovanja za mlade Grada Sarajeva te ga, zaključkom, uputili  u javnu raspravu u trajanju od  30 dana.

Primljena je k znanju informacija o izgradnji biciklističke staze na potezu Nedžarići – Skenderija putem koje su gradski vijećnici upoznati sa daljim aktivnostima na realizaciji  jednog od značajnijih infrastrukturnih saobraćajnih projekata Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU